Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-kanselier Schröder onder vuur na uitspraken over Poetin

Kort nieuws - 25 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-kanselier Gerhard Schröder (SPD) ligt onder vuur vanwege een interview dat zondag verscheen in de New York Times. In het interview weigert hij kritiek te uiten op president Poetin, met wie hij nauwe banden onderhoudt.

In het interview geeft Schröder aan tegen de oorlog te zijn, maar weigert daarbij kritiek te uiten op president Poetin. Schröder erkent dat er oorlogsmisdaden worden gepleegd in Oekraïne, maar gelooft niet dat Poetin daarvoor de verantwoordelijkheid draagt. Ook gaf hij ondanks eerdere mislukte pogingen aan nog altijd open te staan voor een rol als bemiddelaar. “Tenminste één kant heeft vertrouwen in mij”.

Minister-president Wüst (CDU) van Noordrijn-Westfalen noemt het interview “verontrustend” en heeft de SPD-leiding opgeroepen Schröder uit de partij te zetten. SPD-voorzitter Esken heeft de oud-kanselier opgeroepen zijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. Eerder riep de partijleiding hem tevergeefs op zijn functies bij de Russische bedrijven naast zich neer te leggen.

Schröder, die tussen 1998 en 2005 bondskanselier van Duitsland was, geldt als goede vriend van Poetin en bekleedt topposities bij de Russische bedrijven Rosneft en Gazprom. Voor de SPD vormt de nauwe relatie tussen Schröder en Rulsland al langere tijd een hoofdpijndossier. Sinds het begin van de oorlog wordt hij stevig onder druk gezet om het Kremlin de rug toe te keren. Lees het interview bij de New York Times en lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger