Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland zet 40 Russische diplomaten uit

Kort nieuws - 5 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft maandag 40 Russische diplomaten tot persona non-grata verklaard. Zij hebben vijf dagen de tijd om Duitsland te verlaten. 

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Bündnis 90/Die Grünen) kondigde de maatregel maandag aan. De bondsregering heeft besloten personeelsleden van de Russische ambassade uit te zetten die “in Duitsland elke dag onze vrijheid en de sociale samenhang van onze samenleving” hebben tegengewerkt, aldus Baerbock. Daarnaast stelde de minister bij het actualiteitenprogramma Tagesthemen dat de betreffende personen werkzaam zijn voor de Russische geheime diensten. Hun uitzetting moet garanderen dat zij geen gevaar kunnen vormen voor mensen die naar Duitsland zijn gevlucht.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Faeser (SPD) is de maatregel een “verdere consequente stap tegen de Russische leiding die een verschrikkelijk wrede oorlog tegen de burgerbevolking van Oekraïne voert”, aldus Faeser. De maatregel moet Duitsland beschermen tegen Russische spionage, leugens, oorlogspropaganda en pogingen om invloed uit te oefenen. “Wij laten niet toe dat deze misdadige aanvalsoorlog ook als informatieoorlog in Duitsland wordt gevoerd”, zei de minister. Ook Frankrijk en Litouwen hebben besloten om Russische diplomaten uit te zetten. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger