Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland zet twee Iraanse diplomaten uit

Kort nieuws - 22 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering heeft twee Iraanse diplomaten opgedragen Duitsland te verlaten. Ze zijn tot ongewenste personen verklaard als reactie op de terdoodveroordeling van de Duits-Iraanse dissident Jamshid Sharmahd, dinsdag in Teheran.

Iran beschuldigt Sharmahd (67) ervan in 2008 betrokken te zijn geweest bij een terreuraanslag op een moskee in de Iraanse stad Shiraz. Hij werd in 2020 in Dubai door de Iraanse geheime dienst gevangen genomen en zit sindsdien vast in Teheran. Volgens Amnesty International is hij gemarteld en is een showproces tegen hem gevoerd. Onduidelijk is of de Duitse ambassade in Iran iets voor Sharmahd kan doen.

Duitsland wil de druk op Iran opvoeren zodat de doodstraf op Sharmahd niet wordt uitgevoerd. De zaakgelastigde van de Iraanse ambassade in Berlijn is op het matje geroepen op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. "We hebben hem meegedeeld, dat we de enorme schending van de rechten van een Duitse staatsburger niet accepteren", aldus minister Annalena Baerbock (Groenen). "We eisen van Iran dat de terdoodveroordeling van Jamshid Sharmahd wordt ingetrokken en dat hij een eerlijke beroepsprocedure krijgt, volgens de principes van de rechtsstaat." 

Ook CDU-partijvoorzitter Friedrich Merz zet zich voor Sharmahd in. Hij steunt hem sinds januari met een zogenoemde Patenschaft. Als Pate (buddy) kunnen Duitse politici bijvoorbeeld druk uitoefenen op de Iraanse ambassadeur en vrijlating van 'hun' politieke gevangene eisen. Merz veroordeelde dinsdag op twitter de uitspraak in het proces tegen Sharmahd. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger