Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse politici steunen Iraanse politieke gevangenen

Kort nieuws - 31 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Circa 300 Duitse politici uit de Bondsdag, de deelstaatregeringen en het Europees Parlement steunen met zogenoemde Patenschaften politieke gevangenen in Iran. Door bijvoorbeeld druk uit te oefenen op de Iraanse ambassadeur eisen de politici de vrijlating van 'hun' politieke gevangene. Op deze manier hopen zij de doodstraf van zo veel mogelijk Iraanse politieke gevangenen te verhinderen en hun omstandigheden te verbeteren.

Een Patenschaft door een Duitse politicus kan het leven van een politieke gevangene redden, zei de Berlijnse activiste Daniela Sepheri vorige week in de krant taz. Momenteel zijn bijvoorbeeld vice-Bondsdagvoorzitter Katrin Goring-Eckardt (Groenen) en Groenen-partijvoorzitter Ricarda Lang 'Pate' (buddy) van een Iraanse gevangene.

Omdat Duitsland voor landen als Iran en China een zeer belangrijke handelspartner is, nemen de regeringen in die landen de eisen van Duitse politici eerder serieus. Dit soort Patenschaften hebben er de afgelopen jaren bijvoorbeeld voor gezorgd dat de gevangenisstraf werd verkort of dat het doodvonnis van politieke gevangenen werd teruggedraaid. 

Het steunen van politieke gevangenen is in Duitsland niet nieuw. De Internationale Gesellschaft für Menschenrechte (IGFM) helpt al ruim vijftig jaar bij het sluiten van Patenschaften voor gevangenen in onder meer Wit-Rusland, China en Nicaragua.

Vier maanden na de dood van de 22-jarige Masha Amini is de politieke situatie in Iran enorm verslechterd. Activisten, journalisten, seksuele minderheden en demonstranten die tegen het Iraanse regime protesteren, worden op wrede wijze opgepakt. Velen van hen worden tot bekentenissen gedwongen en vervolgens in showprocessen – zonder getuigen of advocaten – veroordeeld. Duizenden demonstranten zitten momenteel gevangen, meer dan honderd zijn ter dood veroordeeld. Volgens Sepheri heeft het project in de afgelopen maanden verschil gemaakt voor tientallen gevangen demonstranten. Lees meer bij taz.de, Internationale Gesellschaft für Menschenrechte (IGFM) en Deutschlandfunk Nova

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger