Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits-Iraanse gevangene ter dood veroordeeld

Kort nieuws - 21 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Iran heeft de Duits-Iraanse dissident Jamshid Sharmahd ter dood veroordeeld. Volgens Amnesty International gaat het om een showproces. CDU-partijleider Merz kondigde eerder aan dat hij het voor Sharmahd wil opnemen, in de hoop een doodstraf te voorkomen. 

Iran beschuldigt Scharmahd (67) ervan in 2008 betrokken te zijn geweest bij een terreuraanslag op een moskee in de Iraanse stad Shiraz. Drie anderen zijn daarvoor al terecht gesteld. Sharmahd werd in 2020 in Dubai door de Iraanse geheime dienst gevangen genomen en zit sindsdien vast in Teheran. Volgens Amnesty International is hij gemarteld en was het proces tegen hem "uiterst oneerlijk".

Verschillende mensenrechtenorganisaties en de familie van de Duits-Iraanse activist spreken de beschuldigingen tegen. Sharmahd woonde jarenlang in de VS en was daar betrokken bij de oppositiegroep in ballingschap Tondar (donder), die zich inzet voor een terugkeer van de monarchie in Iran. 

Het is onduidelijk of de Duitse ambassade in Teheran iets voor Sharmahd kan doen. Iran behandelt mensen met een dubbele nationaliteit juridisch als Iraniërs. CDU-partijleider Friedrich Merz kondigde in januari aan Sharmahd te steunen met een zogenoemde Patenschaft. Als Pate (buddy) kunnen Duitse politici bijvoorbeeld druk uitoefenen op de Iraanse ambassadeur en vrijlating van 'hun' politieke gevangene eisen. Lees meer bij Tagesschau en Amnesty International

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger