Duitse regering veroordeelt executie Sharmahd in Iran
Kort nieuws - 29 oktober 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebOndanks grote internationale kritiek is de Duits-Iraanse staatsburger Djamshid Sharmahd (69) maandag in Iran geëxecuteerd. De Duitse regering heeft scherpe kritiek geuit.
Bondskanselier Scholz (SPD) noemt op X de executie van Sharmahd 'een schandaal'. “Jamshid Sharmahd heeft niet eens de kans gekregen om zich in het proces te verdedigen tegen de beschuldigingen,” schrijft Scholz.
Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) spreekt in een verklaring van 'een moordaanslag' op Sharmahd. Ze benadrukt dat haar ministerie 'Teheran herhaaldelijk onmiskenbaar duidelijk heeft gemaakt dat de executie van een Duits staatsburger ernstige gevolgen zal hebben.' Wat die gevolgen kunnen zijn is niet duidelijk. De executie van Sharmahd laat volgens de minister zien wat voor onmenselijk regime er aan de macht is in Teheran.
Sharmahd, die in 1995 de Duitse nationaliteit kreeg, werd in februari 2023 in Iran op basis van de islamitische wet veroordeeld voor 'corruptie op aarde'. Het proces tegen hem wordt beschreven als zeer oneerlijk, schrijft Tagesschau. Sharmahd mocht geen eigen advocaat kiezen en zijn verblijfplaats bleef tot het laatst onbekend. Bekentenissen die Sharmahd op de staatstelevisie deed werden mogelijk afgedwongen door marteling.
Sharmahd woonde jaren in de Verenigde Staten waar hij actief was in de Iraanse oppositie in ballingschap. Hij beheerde een website die aandacht besteedde aan de misdaden van het Iraanse regime. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Zou een protest indienen bij de voorzitter van UNcommissie mensenrechten.
Die man had geen kans.