Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse minister treedt af na omstreden vakantie

Kort nieuws - 11 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister Anne Spiegel (Groenen) van Gezinszaken is maandag afgetreden in reactie op de kritiek van de oppositie over een vakantiereis vlak na de overstromingen in juli vorig jaar. Spiegel was destijds waarnemend deelstaatminister van Milieu in Rijnland-Palts. Die deelstaat werd zwaar getroffen door de overstromingen.

Enkele dagen na de overstromingen vertrok Spiegel met haar gezin voor vier weken naar Frankrijk. De oppositie viel haar daar de afgelopen dagen fel op aan. In een verklaring zondagavond liet ze weten dat de vakantie nodig was omdat ze te veel hooi op haar vork had genomen. Ze vervulde in die tijd tijdelijk twee ministersposten in Rijnland-Palts - naast waarnemend deelstaatminister van Milieu was ze ook deelstaatminister van Gezinszaken - en ze was lijsttrekker voor de deelstaatverkiezingen.

Dat ze zoveel functies op zich had genomen was een fout, verklaarde Spiegel zondag emotioneel, ook omdat haar man nog herstellende was van een hartaanval. Het gezin met vier kinderen besloot daarom op vakantie te gaan. In december werd Spiegel minister in het nieuwe kabinet van Scholz in Berlijn.

Politici van CDU en CSU eisten de afgelopen dagen het aftreden van Spiegel als bondsminister vanwege de vakantie-kwestie. In Noordrijn-Westfalen moest afgelopen donderdag een CDU-deelstaatminister opstappen, na kritiek van onder meer de Groenen en de SPD. Het ging om deelstaatminister Ursula Heinen-Esser die tien dagen na de overstromingen een lang weekend naar Mallorca was om een verjaardag te vieren. Politici van CDU en CSU richten hun pijlen daarna op Spiegel: als Heinen-Esser moet aftreden omdat ze op vakantie ging, waarom kan Spiegel dan blijven zitten, vroegen zij zich hardop af.

Met Spiegels verklaring van zondagavond ging de storm niet liggen, ook al liet kanselier Scholz maandag weten zijn minister te steunen. Maandagmiddag legde ze haar functie neer.  Lees meer bij Tagesschau en Spiegel Online 

(Geactualiseerd om 16.30 uur, minister afgetreden)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger