Duitslandweb logo Duitslandweb

Vredesmarsen in 120 Duitse steden

Kort nieuws - 19 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De vredesmarsen die tijdens Pasen in heel Duitsland worden gehouden, hadden dit jaar meer deelnemers dan in andere jaren. Dit meldde organisator Netzwerk Friedenskooperative Bonn. Ook was er kritiek op de marsen.

In 120 steden gingen mensen de straat op voor de vrede. Hoewel er geen exacte cijfers bekend zijn, zag de organisatie een matige stijging van het aantal deelnemers. “De oorlog in Oekraïne heeft tijdens de paasdagen veel mensen de straat op doen gaan die niet machteloos het nieuws willen volgen, maar zich actief tegen de oorlog, voor diplomatieke oplossingen en tegen bewapening willen inzetten”, aldus een spreker van het Netzwerk Friedenskooperative. De vredesmarsen zijn pacifistisch van aard en staan kritisch tegenover de NAVO. De vredesbeweging kende haar hoogtepunt in de jaren tachtig in West-Duitsland.

Verschillende politici hebben kritisch op het pacifistische karakter van de demonstraties gereageerd. Vicekanselier Robert Habeck (Groenen) liet aan kranten van de Funke-mediagroep weten dat “vrede er alleen kan en zal zijn wanneer Vladimir Poetin zijn aanvalsoorlog stopt.”  FDP-politicus Alexander Graf Lambsdorff stelde in een gastbijdrage in dagblad Die Zeit onder andere dat: “de deelnemers van de vredesmarsen de vijfde colonne van Vladimir Poetin zijn, politiek en militair.” Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger