Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister-president Schwesig in het nauw door Nord Stream 2

Kort nieuws - 19 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister-president van Mecklenburg-Voorpommeren Manuela Schwesig (SPD) ligt onder vuur vanwege haar rol bij het gaspijplijn-project Nord Stream 2. Politici van de Groenen en de CDU eisen consequenties voor de nauwe banden die Schwesig met het Russische gasconcern Gazprom onderhield.

Begin 2021 richtte de deelstaatregering van Mecklenburg-Voorpommern de Stiftung Klima- und Umweltschutz MV op, die als dekmantel diende voor de financiering van het omstreden gaspijplijn-project Nord Stream 2. De pijplijn moest gas via de Oostzee van Rusland naar Duitsland transporteren, maar dreigde niet afgebouwd te kunnen worden door Amerikaanse sancties. Onlangs bleek dat het Russische staatsbedrijf Gazprom als grootaandeelhouder direct bij de oprichting van de stichting was betrokken.

“De verwevenheid tussen de deelstaatregering in Schwerin en het Russische staatsbedrijf Gazprom is altijd rampzalig geweest en moet nu eindelijk worden onderzocht", aldus partijvoorzitter van Bündnis 90/Die Grünen Omid Nouripour maandag. Volgens Nouripour heeft Schwesig zich tot nu toe te weinig over de banden tussen Gazprom en de deelstaatregering uitgelaten. Ook partijgenoot en voorzitter van de Europa-commissie in de Bondsdag Anton Hofreiter sprak zich uit voor een onderzoek. CDU-prominent Norbert Röttgen wil dat Schwesig aftreedt als de berichtgeving over de banden van haar regering met Gazprom kloppen.

Volgens Schwesig hebben er inderdaad gesprekken plaatsgevonden, maar had Gazprom bij de oprichting van de stichting geen leidende rol. In mei begint in Mecklenburg-Voorpommeren een parlementair onderzoek naar de stichting. Lees meer bij ZDF Heute en NDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger