Duitslandweb logo Duitslandweb

Poetin waarschuwt Scholz en Macron voor wapenleveranties

Kort nieuws - 30 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Russische president Poetin heeft kanselier Scholz en de Franse president Macron in een telefoongesprek afgelopen weekeinde gewaarschuwd voor de levering van zware wapens aan Oekraïne. 

Het leveren van zware wapens aan Oekraïne heeft als risico dat de regio verder destabiliseert en de humanitaire crisis erger wordt, heeft Poetin volgens het Kremlin tegen Scholz en Macron gezegd. De drie regeringsleiders hebben 80 minuten met elkaar aan de telefoon gesproken.

Scholz en Macron hebben bij Poetin aangedrongen op een onmiddellijke wapenstilstand en terugtrekking van de Russische troepen, liet de Duitse regeringswoordvoerder Hebestreit weten. Ook riepen ze Poetin op met de Oekraïense president Zelensky te onderhandelen over een diplomatieke oplossing. Volgens het Kremlin zou Poetin daartoe bereid zijn.

Poetin zou verder hebben gezegd dat Rusland Oekraïense krijgsgevangenen volgens het Verdrag van Genève zal behandelen. Scholz en Macron hebben hem opgeroepen de rond 2500 Oekraïense soldaten uit de Azov-staalfabriek in Marioepol vrij te laten. 

Scholz, Macron en Poetin hebben ook gesproken over de dreigende wereldwijde voedselcrisis. Het Westen wil dat Rusland de blokkade van Oekraïense havens aan de Zwarte Zee opheft, zodat Oekraïne weer graan kan transporteren. Volgens Rusland zijn de westere sancties het probleem, maar de Duitse regering wijst erop dat die niet voor levensmiddelen gelden. Poetin zou, net als eerder al tegen de Italiaanse premier Draghi, hebben gezegd graantransporten toe te willen laten, maar eist tegelijkertijd een einde aan de sancties. Dat weigeren de westerse landen. Lees meer bij Tageschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz reisde met andere regeringsleiders per nachttrein naar Kiev.


Lees meer

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger