Duitslandweb logo Duitslandweb

Zelensky waarschuwt Scholz voor 'spagaat'

Kort nieuws - 14 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft kanselier Scholz gewaaschuwd voor een spagaat tussen Oekraïne en de betrekkingen met Rusland. De Duitse regering moet kiezen waar de prioriteiten liggen, aldus Zelensky. Hij zei dit in een interview met omroep ZDF, waarin onder meer werd gesproken over een mogelijk bezoek van Scholz aan Kiev. 

Gevraagd naar de gecompliceerde verhouding met kanselier Scholz, zei Zelensky: "Ik geloof dat er een zekere scepsis heerst in de betrekkingen van het Duitse landsbestuur met Oekraïne. Ik denk niet dat deze scepsis terug te voeren is op bondskanselier Scholz, ik geloof ook niet dat ze nieuw is. We hebben denk ik geweldige betrekkingen tussen de twee volken en we hebben best goede betrekkingen tussen de regeringen van beide landen. Maar de scepsis wordt vooral duidelijk als het gaat om het toekomstige lidmaatschap van Oekraïne van de EU en de NAVO en die twijfel was er al in de tijd voor bondskanselier Scholz." Zelensky heeft er vertrouwen in dat deze houding verandert, zei hij.  

Met betrekking tot een eventueel bezoek van Scholz - die volgens mediaberichten binnenkort samen met de Franse president Macron en de Italiaanse premier Draghi naar Oekraïne reist - zei Zelensky dat zijn land de zekerheid wil dat Duitsland Oekraïne steunt. "Er zijn veel economische uitdagingen en een kant kiezen is moeilijk omdat het pijn zal doen", zei Zelensky. "Het zal economisch pijnlijk worden, los van of men voor de Russische kant of de Oekraïense kant kiest. Als men voor de minst pijnlijke weg kiest, is dat een verkeerde benadering. Ik geloof dat men moet kiezen voor waar waarheid en mensenrechten zijn, het recht op vrijheid en soevereiniteit van de staat en het volkenrecht. Ik geloof dat dat belangrijker is dan deze of gene economische prioriteit."

Gevraagd naar zijn eigen twijfels zei Zelensky dat hij zich geen twijfel kan permitteren. "Men moet handelen, de tijd speelt de vijand in de kaart, niet ons."

De bewering van Scholz dat geen land zoveel wapens levert als Duitsland wilde Zelensky niet bevestigen. Duitsland en Frankrijk kwamen later over de brug dan veel andere landen, zei Zelensky, en voegde er aan toe niet precies te weten welk land het meeste levert. Lees meer bij ZDF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger