
Merz in Kiev door Zelensky ontvangen
Kort nieuws - 4 mei 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebOppositieleider Friedrich Merz heeft dinsdag in Kiev met president Zelensky gesproken. Hij is de eerste Duitse politieke vertegenwoordiger die door de Oekraïnse president is ontvangen sinds het begin van de oorlog. Kanselier Scholz liet maandag weten voorlopig niet naar Oekraïne te reizen.
Merz en Zelensky hebben ongeveer een uur met elkaar gesproken. Over de inhoud van dat gesprek wilde de CDU-voorzitter niets zeggen, daarover spreekt hij eerst met kanselier Scholz, zei hij.
Voor hij in Kiev arriveerde, was Merz in Irpin, waar hij door de burgemeester werd ontvangen. Merz toonde zich geschokt over de slachtoffers van de Russische aanval op de stad. "Zulke beelden gaan niet meer uit je hoofd", zei hij. "Duitsland is verplicht dit land te helpen en zeker een stad als Irpin ook bij de wederopbouw te helpen."
In Kiev sprak Merz ook met burgemeester Klitschko. Duitsland moet een leidende rol spelen als het gaat om een EU-lidmaatschap voor Oekraïne, zei Merz na afloop van dat bezoek. "Er is veel hoop gevestigd op ons land."
Er was in Duitsland vooraf veel om Merz' bezoek te doen. Duitse media noemden het een affront voor Scholz als de oppositieleider eerder naar Oekraïne zou reizen dan de kanselier. Scholz zei maandagavond in een interview met de ZDF dat hij voorlopig niet gaat, hij wil er pas heen als president Steinmeier is geweest. Steinmeier wilde in april naar Oekraïne reizen, maar kreeg toen te horen dat hij niet gewenst was. Die gebeurtenis staat een bezoek van Scholz in de weg, zei de kanselier maandag. Dat Merz wel ging, stoorde hem niet, zei hij ook. Lees meer bij Tagesschau
Bekijk een gesprek met Merz over zijn bezoek aan Oekraïne in het ZDF Heute Journal
Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland verdeeld over wapenleveranties
Scholz verdedigde zondag met verve zijn besluit om nu toch zware wapens te leveren aan Oekraïne.

Podcast Achtung! Duitsland onder druk
Wat is de Duitse reactie op de oorlog in Oekraïne? Wiebke Pittlik en Marja Verburg praten je bij.

Bevrijder/bezetter
Oude Sovjet-monumenten groeien door de oorlog in Oekraïne uit tot omstreden locaties, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.

Duitse bedrijven in Rusland: weggaan of blijven
Door de oorlog in Oekraïne zien veel Duitse bedrijven zich gedwongen de Russische markt te verlaten. Niet alle bedrijven doen dat.
Reacties
Geen reacties aanwezig