Duitslandweb logo Duitslandweb

Merz in Kiev door Zelensky ontvangen

Kort nieuws - 4 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oppositieleider Friedrich Merz heeft dinsdag in Kiev met president Zelensky gesproken. Hij is de eerste Duitse politieke vertegenwoordiger die door de Oekraïnse president is ontvangen sinds het begin van de oorlog. Kanselier Scholz liet maandag weten voorlopig niet naar Oekraïne te reizen.

Merz en Zelensky hebben ongeveer een uur met elkaar gesproken. Over de inhoud van dat gesprek wilde de CDU-voorzitter niets zeggen, daarover spreekt hij eerst met kanselier Scholz, zei hij. 

Voor hij in Kiev arriveerde, was Merz in Irpin, waar hij door de burgemeester werd ontvangen. Merz toonde zich geschokt over de slachtoffers van de Russische aanval op de stad. "Zulke beelden gaan niet meer uit je hoofd", zei hij. "Duitsland is verplicht dit land te helpen en zeker een stad als Irpin ook bij de wederopbouw te helpen." 

In Kiev sprak Merz ook met burgemeester Klitschko. Duitsland moet een leidende rol spelen als het gaat om een EU-lidmaatschap voor Oekraïne, zei Merz na afloop van dat bezoek. "Er is veel hoop gevestigd op ons land."

Er was in Duitsland vooraf veel om Merz' bezoek te doen. Duitse media noemden het een affront voor Scholz als de oppositieleider eerder naar Oekraïne zou reizen dan de kanselier. Scholz zei maandagavond in een interview met de ZDF dat hij voorlopig niet gaat, hij wil er pas heen als president Steinmeier is geweest. Steinmeier wilde in april naar Oekraïne reizen, maar kreeg toen te horen dat hij niet gewenst was. Die gebeurtenis staat een bezoek van Scholz in de weg, zei de kanselier maandag. Dat Merz wel ging, stoorde hem niet, zei hij ook. Lees meer bij Tagesschau

Bekijk een gesprek met Merz over zijn bezoek aan Oekraïne in het ZDF Heute Journal

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland verdeeld over wapenleveranties

Duitsland verdeeld over wapenleveranties

Scholz verdedigde zondag met verve zijn besluit om nu toch zware wapens te leveren aan Oekraïne.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland onder druk

Podcast Achtung! Duitsland onder druk

Wat is de Duitse reactie op de oorlog in Oekraïne? Wiebke Pittlik en Marja Verburg praten je bij.


Lees meer

Bevrijder/bezetter

Bevrijder/bezetter

Oude Sovjet-monumenten groeien door de oorlog in Oekraïne uit tot omstreden locaties, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitse bedrijven in Rusland: weggaan of blijven

Duitse bedrijven in Rusland: weggaan of blijven

Door de oorlog in Oekraïne zien veel Duitse bedrijven zich gedwongen de Russische markt te verlaten. Niet alle bedrijven doen dat.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger