Duitslandweb logo Duitslandweb

Laag water in Duitse rivieren brengt transport in gevaar

Kort nieuws - 15 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De lage waterstand in Duitse rivieren heeft grote gevolgen. Vrachtschepen kunnen door het lage waterpeil niet of slechts gedeeltelijk varen en ecosystemen staan onder druk.

Vooral in het zuiden van Duitsland ontstaan leveringsproblemen omdat vrachtschepen door het lage waterpeil maar gedeeltelijk beladen kunnen worden. Het dreigt deze week zo penibel te worden, dat er helemaal geen schepen meer over de Rijn mogen varen, schrijft Tagesschau. De binnenvaart op de Elbe is enkele weken geleden al stopgezet. 

De Bundesanstalt für Gewässerkunde (BfG), het Federale Instituut voor Hydrologie, heeft berekend dat ondiepe binnenvaartschepen de Middenrijnroute nog kunnen passeren als het waterpeil bij het meetpunt in Kaub in Rijnland-Palts, een van de knelpunten, minimaal 30 tot 35 centimeter is (de meetstok staat overigens niet in het diepste punt in de rivier). Volgens de prognose van de autoriteiten kan de stand maandag al tot 30 centimeter zakken.

De Rijn is een belangrijke vaarroute voor goederen als graan, chemicaliën, mineralen, kolen en olieproducten zoals stookolie. De regering werkt aan een plan om het transport van olie, gas en kolen via het spoor voorrang te geven om de energieverzorging in heel Duitsland veilig te stellen. Transport met vrachtwagens is geen goed alternatief, omdat die veel minder lading kunnen vervoeren. 

De hogere watertemperaturen en de lage waterstand hebben ook hun weerslag op de natuur. Kleine dieren zoals wormen en mosselen sterven af, waardoor sommige vissen geen voedsel meer hebben. De stad Düsseldorf meldde dat de watertemperatuur in de Rijn nog net niet boven de 26 graden ligt, een kritische grens voor vissen. In veel Duitse gemeenten mag er geen water meer uit rivieren of meren worden gepompt, bijvoorbeeld voor bewatering van land.

Het lage waterpeil in de Rijn zorgt er ook voor dat munitie en blindgangers uit de wereldoorlogen tevoorschijn komen. Bonn en Keulen waarschuwen wandelaars om afstand van de oevers te houden en geen verdachte voorwerpen aan te raken. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger