Duitslandweb logo Duitslandweb

Winnetou-boeken uit de handel na ophef

Kort nieuws - 23 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse uitgeverij Ravensburger Verlag stopt de verkoop van meerdere kinderboeken die gebaseerd zijn op een nieuwe film over Winnetou van de Duitse schrijver Karl May. Er zouden veel negatieve reacties gekomen zijn op hoe een inheemse bevolking wordt neergezet, aldus de uitgever. 

Volgens de uitgever kwam er een "grote hoeveelheid negatieve feedback" op het boek 'Het jonge stamhoofd Winnetou'. Het zou vol staan met clichés over inheemse volkeren en racistische stereotypen. De uitgever verontschuldigde zich op Instagram en benadrukte dat het nooit de bedoeling was om de gevoelens van anderen te kwetsen met de Winnetou-titels. Twee kinderboeken, een puzzel en een stickerboek worden nu uit de handel gehaald. De remake van de Winnetou-film kreeg eerder al het verwijt dat het racistische vooroordelen bevat en een koloniale vertelstijl hanteert. 

De beslissing van de uitgever zorgt voor discussie in Duitsland. Volgens Karl May-kenner Andreas Brenne zijn de Winnetou-boeken ongevaarlijk. In het boek zou vooraf duidelijk vermeld worden dat het een fictief verhaal is en niet een objectieve weergave van het leven van inheemse volkeren, aldus Brenne. 

Schrijver Karl May (1842-1912) verwierf internationale roem met avonturenromans die spelen in 'het Wilde Westen' en in de Oriënt tegen een achtergrond van oorlog en kolonisatie. 'Winnetou' (1893) gaat over een jonge landopmeter in Noord-Amerika en zijn relatie tot Winnetou, een opperhoofd van een inheemse stam. Het verhaal illustreert de ondergang van de oorspronkelijke bevolking. Lees meer bij Tagesschau

 

Reacties

Al - 5 september 2022 20:37

Walgelijk zeg. Alsof Karl May het racistisch bedoeld heeft. Al wokelui mogen van mij naar een planeet waar ze hun ideeën mogen exploiteren. Zodat ze dan hier op het aardse bestaan anderen niet meer lastig vallen.

Reageer
van ewijk - 27 augustus 2022 23:07

En mein kampf van hitler mag dan juist nu weer wel.
kunt u het nog volgen?

Reageer
P. G. - 26 augustus 2022 12:59

Wat een waanzin, waar zijn we nu helemaal mee bezig!!, hoe is het überthaubt zover gekomen!!, Sorry maar heb er ook geen goed woord voor over, lijkt wel als je niet lekker in je vel zit iets kunt roepen en Woke staat voor je klaar, ben er helemaal klaar mee, ons Nederland gaat zo niet langzaam meer snel naar de bekende kl...t.....n

Reageer
Albert Groenen - 26 augustus 2022 11:41

Helemaal mee eens. Opgegroeid met Karl May boeken.
Ook de tweede reeks trouwens. Heb ze verslonden.
Er zijn wat schreeuwers op sociale media en meteen wordt alles uit de handel genomen. Net als heel die zwarte piet discussie.
Idd zeer zorgelijk allemaal.

Reageer
William Burger - 26 augustus 2022 10:31

Lichtgekleurde mensen gaan naar het strand of zwembad en na een tijdje gaan ze naar huis als roodhuiden. Een uitgever staat symbool voor het vrije woord in onze democratie. Karl May kan niet meer volgens een hard schreeuwende groep. Een uitgever stopt. Zo brokkelt de democratie af en dat met een oorlog om de hoek. Karl May gaf mijn jeugd een beetje avontuurlijke glans. Jammer en zorgelijk!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger