Duitslandweb logo Duitslandweb

Groenen-politicus Ströbele overleden

Kort nieuws - 31 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hans-Christian Ströbele, die al sinds de beginjaren betrokken is bij de Duitse Groenen, is maandag op 83-jarige leeftijd gestorven. Hij was al langere tijd ziek. 

Ströbele was jarenlang de enige Groenen-parlementariër die met een zogenoemd Direktmandat in de Bondsdag werd gekozen. Dat betekent dat hij in zijn Berlijnse kiesdistrict de meeste stemmen kreeg. Zijn partij had hem niet op de kieslijst gezet maar via het Direktmandat kwam hij toch weer in de Bondsdag terecht.

Ströbele was ruim 20 jaar lid van de Bondsdag, van 1998 tot 2017, en ook al kort in de jaren tachtig. Hij was vredesactivist en hoorde bij de linkervleugel van de partij, de 'Fundis' van weleer. Hij was het vaak oneens met de leider van de 'Realos', Joschka Fischer, bijvoorbeeld over het inzetten van het leger in conflictgebieden.

Nog dit voorjaar riep hij zijn partij op tot terughoudendheid bij het leveren van wapens aan Oekraïne. De laatste jaren als parlementariër hield hij zich vooral bezig met veiligheidsdiensten. Hij baarde opzien toen hij naar Moskou reisde voor een gesprek met Edward Snowden.

Naast politicus was Ströbele advocaat. In de jaren zeventig verdedigde hij leden van de terreurgroep Rote Armee Fraktion, onder wie Andreas Baader en Ulrike Meinhof. Voor zijn betrokkenheid bij de RAF kreeg hij een voorwaardelijke celstraf.

In 1979 richtte hij samen met anderen het linkse dagblad Taz op. In de vele necrologieën die woensdag in de Duitse media verschenen, wordt Ströbele geprezen om zijn integriteit, omdat hij leefde naar zijn principes. Integer, bis in die Haarspitzen, kopt 'zijn' krant de Taz. Lees meer bij Deutschlandfunk en bij Tagesschau

Lees in het archief van Duitslandweb: Hans-Christian Ströbele, de groene stuntman (2002)

Partijvoorzitter Ricarda Lang op Twitter:

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger