Hans-Christian Ströbele, de groene stuntman
Gastcolumn

Columns - 25 oktober 2002

(10 oktober 2002) Tot de verrassingen van de afgelopen verkiezingen hoorde het eerste Direktmandat aller tijden voor de Groenen. In het Berlijnse kiesdistrict Friedrichhain/Kreuzberg haalde de oudgediende Hans-Christian Ströbele de meerderheid. Pikant detail: de "Urgrüne" Ströbele was door zijn partij eigenlijk naar een niet-verkiesbare plaats op de lijst verbannen, en komt door deze stunt nu toch via de achterdeur in de Bondsdag. Een portret.

van Krijn Thijs

Maar aan het begin van dit jaar leek zijn rol uitgespeeld. De oppermachtige Realo's hadden de Fundi-plaaggeest van de top van de lijst gestreept. Het zag er naar uit dat Ströbeles' politieke carrière voorbij was. Hijzelf zag dat anders en liet zich in maart 2002 in zijn eigen wijk tot lokale lijsttrekker benoemen. Vanaf dat moment voerde hij onvermoeibaar campagne. Het bekende Duitse kiessysteem: twee stemmen, de ene voor de landelijke lijsten, de tweede voor een lokale kandidaat. Vaak staan deze lokale kandidaten hoog op de lijst en komen ze dus sowieso in de Bondsdag, maar het Direktmandat van het kiesdistrict was Ströbele's enige kans (andersom zijn zo twee eenzame PDS-leden met Oost-Berlijnse mandaten de Bondsdag ingetrokken - de landelijke lijst haalde de kiesdrempel niet). Ströbele fietste maandenlang door zijn buurt. Plakte zelf zijn plakkaten, verdeelde huis aan huis pamfletten, belde ook aan bij flatbewoners en buitenlanders en ging vooral op nachtelijke kroegentocht. Als je in Friedrichshain of Kreuzberg in het café even niet oppaste, kon het zomaar zijn dat Ströbele aan je tafeltje zat, om hallo te zeggen en handjes te schudden. Aardige vent. En weer verder op zijn fiets.

Twee dagen voor de verkiezingen sloeg een neonazi met een metalen staaf een deuk in Ströbeles' hoofd. Hersenschudding, ziekenhuis, publiciteit. Of het ermee te maken heeft of niet: Ströbele won met 31,7 procent zijn kiesdistrict, een ware stunt. Nog wankelend verscheen hij 's avonds op het verkiezingsfeest van de Groenen, iedereen juichte hem tandenknarsend toe - een jaar eerder had men van de lijst gemieterd, nou waren ze nog niet van hem af. En we kunnen de komende vier jaar nog meer van hem verwachten: strijdlustig gaf hij al aan dat de fractie hem gestolen kan worden, geen "Fraktionsdisziplin" voor Ströbele. Hij is niet via de lijst en zijn partij in de Bondsdag gekomen, maar via zijn district. De enigen aan wie hij verantwoording heeft af te leggen zijn dus de kiezers in Kreuzberg/Friedrichshain. Dat betekent dat de eeuwige nee-zegger in de komende vier jaren nog dwarser ligt. En dan te bedenken dat rood-groen dit keer een meerderheid van maar drie zetels heeft. Van Ströbele zullen we nog horen...

Krijn Thijs is historicus en woont sinds 1998 in Berlijn.

website Groenen
website Ströbele

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger