Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse coalitie verdeeld over openhouden kerncentrales

Kort nieuws - 17 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tussen de Duitse coalitiegenoten Die Grünen en de FDP loopt het conflict over het al dan niet openhouden van de kerncentrales hoog op. Zondag en maandag is spoedoverleg op het Kanzleramt, het kantoor van kanselier Scholz (SPD).

Lees ook het recentere artikel over deze kwestie: Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales
Scholz heeft minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck (Groenen) en minister van Financiën Christian Lindner zondag bij zich geroepen. Hij wil dat de kwestie nog deze week wordt opgelost. Of het gesprek zondag wat heeft opgeleverd, is niet bekend. Volgens persbureau DPA wordt maandag verder gesproken. 

De drie laatste Duitse kerncentrales zouden oorspronkelijk eind dit jaar uitgeschakeld worden. Vanwege de energiecrisis heeft Habeck besloten dat twee van de drie centrales nog tot 15 april in reserve blijven. Hij heeft al aangegeven dat dat betekent dat ze hoogstwaarschijnlijk doordraaien in zogenoemd Streckbetrieb. De huidige splijtstofstaven worden dan nog wat langer gebruikt. In april zijn ze uitgewerkt. De centrale zou dan alleen nog kunnen doordraaien als er nieuwe splijtstof wordt bezorgd.

Lindner, partijleider van de liberalen, wil dat alle drie resterende kerncentrales blijven functioneren tot in 2024 om een energietekort te voorkomen, nu Rusland geen gas meer levert. Ook wil hij dat zonodig reeds gesloten centrales terug aan het net worden gebracht.

De FDP heeft nog meer drang zich te profileren binnen de coalitie na de verkiezingsnederlaag bij de deelstaatverkiezingen in Nedersaksen vorige zondag. Lindner vindt dat in deze tijden van energieschaarste het sluiten van kerncentrales onverstandig is.

Maar Habeck heeft niet veel speelruimte om Lindner tegemoet te komen. Het partijcongres van de Groenen dit weekend heeft het iets langer openhouden van de centrales Isar 2 en Neckarwestheim 2 goedgekeurd, maar verder mag Habeck van zijn partij niet gaan. Met de aanschaf van nieuwe splijtstofstaven en verrijkt uranium - nodig als de centrales na april nog moeten doordraaien -  stemt de Groenen-fractie in de Bondsdag niet in, werd met een motie besloten. Het partijbestuur benadrukte dat de motie bindend is voor Habeck.

De SPD van kanselier Scholz is minder uitgesproken over dit thema en wil vooral dat er snel een oplossing komt. Lees meer bij ZDF en bij Tagesschau

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer

'Bummelei' helpt het land niet vooruit

'Bummelei' helpt het land niet vooruit

De Groenen verwijten verkeersminister Volker Wissing 'Bummelei' bij het moderniseren van het Duitse spoor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger