Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil 200 miljard investeren in energiezekerheid

Kort nieuws - 7 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering wil de komende jaren 200 miljard euro investeren om de energievoorziening onafhankelijker te maken van olie en gas. Daarover zijn de ministers Habeck (Economische Zaken en Klimaat, Die Grünen) en Lindner (Financiën, FDP) het eens geworden, lieten ze zondag weten.

Met de 200 miljard wil Duitsland in 2026 minder afhankelijk zijn van de import van olie en gas. Het geld moet onder meer worden geïnvesteerd in waterstoftechnologie, meer laadpunten voor elektrische auto's, modernisering van de industrie en lastenverlichting voor burgers nu de energieprijzen stijgen, zei Lindner zondag op tv bij de ARD. Verlaging van de benzineprijzen aan de tankstations sloot hij uit.

Habeck waarschuwde voor een zware volgende winter, mocht de levering van kolen en gas uit Rusland worden afgebroken. De lente en de zomer komt Duitsland in zo'n geval wel door, maar de winter wordt dan moeilijk. Mede daarom kijkt Habeck of het zou helpen de Duitse kerncentrales langer open te houden, zij hij op tv bij de ZDF. Dat lijkt vooralsnog niet het geval, aldus de minister. Eind dit jaar gaan de laatste drie Duitse kerncentrales in principe dicht. Mocht het echt niet anders kunnen, zou het in reserve houden van kolencentrales wel een optie zijn, aldus Habeck. Lees meer bij Tagesspiegel

Vorige week liet Habecks ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming al weten dat de Duitse stroomvoorziening in 2035 volledig duurzaam moet zijn. Dat was oorspronkelijk gepland voor 2050, maar na de Russische inval in Oekraïne wil de bondsregering er veel meer tempo achter zetten. Lees meer bij Duitslandweb

Zie ook: Die Operation Energiesicherheit hat begonnen (FAZ.net) 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger