Duitslandweb logo Duitslandweb

Onenigheid in Duitse regering over EU-debat groene energie

Kort nieuws - 3 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Europese Commissie wil bepaalde vormen van gas- en kernenergie als duurzaam kwalificeren, dat maakte ze op 1 januari bekend. Het leidt tot onenigheid in de nieuwe Duitse regering. 

Kernenergie als duurzaam kwalificeren is een vorm van greenwashing waaraan Duitsland niet mee moet doen, is de reactie van de groene ministers Robert Habeck, vice-kanselier en minister van Economie en Klimaat, en zijn collega Steffi Lemke van Milieu, Natuurbescherming en Reactorveiligheid. Het leidt er volgens de ministers toe dat investeringen die nodig zijn voor duurzame energie verkeerd worden ingezet. Frankrijk is in de EU juist een voorstander van het label duurzaam voor kernenergie.

Bündnis 90/Die Grünen wil dat de EU de plannen met betrekking tot de kernenergie aanpast, aldus vice-voorzitter van de partij Ricarda Lang. De bondsregering en het Europees Parlement moeten wat haar betreft druk uitoefenen om tot verbeteringen te komen van het voorstel van de Europese Commissie, de zogenoemde taxonomieverordening. 

Ook de andere regeringspartijen SPD en FDP vinden dat kernenergie niet het label duurzaam moet krijgen. Duitsland besloot in 2011 af te stappen van kernenergie, dit jaar moet de laatste Duitse kerncentrale worden gesloten. Maar over het gebruik van aardgas zijn de Duitse coalitiepartijen het niet eens. 

De bondsrgering noemde in een eerste reactie op de plannen van de Commissie aardgas een belangrijke brugtechnologie op weg naar CO2-neutraliteit. Habeck noemt dat "discutabel" en wil niet dat extra financiële steun voor het gebruik van aardgas wordt ingezet. De FDP ziet in gasgestookte elektriciteitscentrales juist een voorwaarde om van het gebruik van kolen af te komen. De SPD houdt zich op de vlakte in de kwestie. Lees meer bij FAZ.netTagesspiegelDie Welt en de reactie van minister Habeck op de EU-plannen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger