Duitslandweb logo Duitslandweb

President Steinmeier: Zware tijden voor ons

Kort nieuws - 28 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft vanmorgen in een toespraak die werd uitgezonden op televisie de burgers voorbereid op moeilijke jaren. De Russische aanval op Oekraïne betekent het einde van een tijdperk, aldus Steinmeier. De situatie wordt volgens hem niet meer hoe hij was. Na een tijdperk waarin Duitsland de wind mee had, komt nu een tijdperk met tegenwind, schat hij in.

Wat Rusland betreft is er geen plaats meer voor 'oude dromen' volgens Steinmeier. Poetins aanvalsoorlog heeft Gorbatsjovs droom van een 'gezamenlijk Europees huis' vernietigd. Veel Duitsers hadden na de Koude Oorlog hoop op een vreedzame toekomst met Rusland, ik ook, erkende  Steinmeier, en hij voegde eraan toe dat dat jarenlang zijn drijfveer is geweest. "Maar Poetin heeft het volkenrecht geschonden en landroof gepleegd." Vredesonderhandelingen zijn op dit moment niet aan de orde, volgens de president, die waarschuwde voor een schijnvrede.

Duitsland staat er goed voor, hield de president de burgers voor. Het is een sterke democratie en een sterke economie met goede onderzoeksinstellingen, sterke bedrijven, een krachtige staat en een sterk maatschappelijk middenveld. Hij riep op tot eenheid en weerstand tegen populisme. "In plaats van ons uit elkaar te laten drijven, moeten we alles versterken dat ons bindt." Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger