Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: Mijn rol was uitgespeeld bij Poetin

Kort nieuws - 25 november 2022

Oud-kanselier Angela Merkel had vorig jaar niet genoeg macht meer om een rol van betekenis te spelen in het voorkomen van een Russische inval in Oekraïne. Dat zei ze in gesprekken met een verslaggever van Der Spiegel. 

Het weekblad heeft deze week een groot portret van Merkel, een jaar na haar 'pensioen'. De journalist heeft Merkel herhaaldelijk gesproken sinds ze eind vorig jaar werd opgevolgd door kanselier Scholz.

Merkel had in de zomer van 2021 nog samen met Macron aan de Europese Raad voorgelegd gesprekken met Poetin te voeren, maar sommige lidstaten wilden dat niet en Merkel had niet meer de invloed om dit door te drukken. Het stond al vast dat ze in het najaar zou vertrekken en daarom was haar rol al uitgespeeld, zei Merkel. Ze vroeg andere regeringsleiders zich hiervoor in te spannen, maar die voelden daar niet voor, aldus Merkel. Als ze voor nog een termijn was gegaan, dan was ze daar vasthoudender geweest, zegt ze terugblikkend.

Ook bij haar afscheidsbezoek in Moskou merkte ze dat ze machtspolitiek gezien niet meer mee telde. Voor Poetin telt alleen de macht, het gesprek was niet eens meer onder vier ogen, vertelt Merkel. Lees meer bij Der Spiegel (betaalmuur)

Eerder deze week meldden internationale media dat de voormalige Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat de Duitse regering voor de Russische inval in Oekraïne het standpunt had dat een onverhoopte inval maar beter snel voorbij kon zijn en de Oekraïne zich maar beter zou snel mogelijk zou kunnen overgeven. "Ik was het daar niet mee eens, zei Johnson tegen CNN, maar ik begrijp wel waarom ze zo dachten en voelden. "Ze hadden allerlei steekhoudende economische argumenten", zei de oud-premier. Een woordvoerder van de Duitse regering laat weten dat de uitspraken niet met de feiten overeenkomen, zoals wel vaker het geval is bij de Britse oud-premier.  Lees meer bij RND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger