Duitslandweb logo Duitslandweb

Eerste toespraak Merkel sinds vertrek

Kort nieuws - 2 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-kanselier Angela Merkel heeft woensdag voor het eerst sinds haar vertrek als kanselier een publieke toespraak gehouden. Ze sprak op het afscheid van een vakbondbestuurder. Merkel ging aan het eind van haar toespraak in op de oorlog in Oekraïne, omdat ze die niet onvermeld kon laten, vond ze.

Ze noemde de Russische inval een eclatante inbreuk op het volkenrecht en een diepe cesuur in de geschiedenis van Europa sinds het begin van de Koude Oorlog. Ze herhaalde dat ze zich niet openlijk wil uitlaten over beslissingen van de nieuwe regering en ook geen ongevraagd advies wil geven. "Maar natuurlijk ben ik niet neutraal."  Ik ondersteun alle pogingen van de regering, van de EU, de VS en de G7-partners om weerstand te bieden aan deze barbaarse aanvalsoorlog van Rusland, aldus Merkel. Ze stond ook stil bij de vele gedode, gemartelde of op de vlucht geslagen Oekraïners.

Merkel wees op het belang van eenheid in Europa en riep iedere burger op een eigen bijdrage aan die eenheid te leveren. Ze ging niet in op haar eigen rol in de relatie met Rusland. De afgelopen maanden kwam er veel kritiek op haar politiek van de voorbije jaren. Die bestond er uit om Rusland op allerlei manieren aan Europa te binden en resulteerde in een grote afhankelijkheid van Russische energie. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

De AfD heeft voor het eerst een verkiezing om een regionale bestuursfunctie gewonnen. Sesselmann wordt de nieuwe Landrat van een district in Thüringen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger