Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel ziet geen fouten in haar Ruslandbeleid

Kort nieuws - 8 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-kanselier Angela Merkel heeft dinsdagavond haar eerste podiuminterview gegeven sinds ze een half jaar geleden haar kanselarij verliet. Ze sprak uitvoerig over Poetin, maar ging niet in op het economische en energiebeleid ten opzichte van Rusland.

Juist op het beleid van Wandel durch Handel (verandering door handel) en Wandel durch Verflechtung (verandering door vervlechting) kwam de afgelopen maanden veel kritiek. Rusland (en ook Duitsland) heeft aan deze politiek goed verdiend en Duitsland werd afhankelijk van Russische energie.

Merkel sprak vooral over haar diplomatieke inspanningen. Ze heeft altijd geprobeerd in gesprek te blijven met Poetin, al realiseerde ze zich terdege dat Poetin geen democraat is en veel wrok tegenover de NAVO koestert. Ze kan zichzelf niet verwijten dat ze niet genoeg heeft geprobeerd, zei ze. Ze verdedigde ook haar beslissing in 2008 om een snelle toetreding tot de NAVO van Oekraïne te blokkeren. Het land was toen nog nauwelijks een democratie en werd geleid door corrupte oligarchen, zei ze. Ook wilde ze Poetin niet verder provoceren. "Die had dat niet laten gebeuren." 

Merkel noemde de oorlog in Oekraïne een grote tragedie en een "wrede, het volkenrecht schendende overval". Toen Osang haar vroeg of haar "appeasement-politiek" daar niet ook aan heeft bijgedragen, zei ze dat dat niet haar mening is. Wel zei ze op een ander moment in het gesprek dat ze het betreurt dat het niet is gelukt "een veiligheidsstructuur te creëren die de huidige situatie had kunnen voorkomen". Poetin had haar in 2007 gezegd dat voor hem het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de ergste gebeurtenis van de 20e eeuw was. "Toen was al duidelijk dat daar een groot verschil van mening is en dat heeft zich steeds verder ontwikkeld. En het is in al die jaren niet gelukt de Koude Oorlog echt te beëindigen."

Ter gelegenheid van het verschijnen van een boek met drie toespraken van Merkel werd ze in het theater Berliner Ensemble geïnterviewd door Spiegel-journalist Alexander Osang. Ze vertelde dat ze na haar vertrek als kanselier eerst vijf weken alleen heeft uitgerust aan de Oostzee. Juist toen de vreselijke beelden uit Oekraïne de wereld over gingen, werd Merkel gefotografeerd in Venetië. Ze liet zich, afgezien van een summiere verklaring via een woordvoerder, toen niet over de oorlog uit. De kritiek op haar politiek zwelde aan. Het interview is een eerste duiding en contextualisering door de voormalig kanselier, maar de lastigste vragen werden niet beantwoord. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Zie ook: 
Commentaar van Merkel-biograaf Ralph Bollmann op het interview (ZDF Heute)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger