Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel spreekt dinsdag in interview over Ruslandbeleid

Kort nieuws - 7 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voormalig kanselier Merkel geeft dinsdagavond haar eerst publieke interview sinds haar aftreden in december vorig jaar. Ze zal daarin onder meer spreken over haar Ruslandbeleid en haar relatie met de Russische president Poetin.

Merkel wordt in theater Berliner Ensemble geïnterviewd door Spiegel-journalist Alexander Osang. Het gesprek is vanaf 20.00 uur te zien via de livestream van de Duitse zender phoenix.de (in Nederland beperkt te  bekijken, zie oa youtube-kanaal). 

Met spanning wordt uitgekeken naar hoe zij sinds de Russische inval in Oekraïne naar het Duitse Ruslandbeleid van de afgelopen 16 jaar kijkt, dat zij als kanselier heeft vormgegeven. Dat beleid krijgt nu veel kritiek: Duitsland wilde Rusland op allerlei manieren aan Europa binden en dat resulteerde onder meer in een grote afhankelijkheid van Russische energie. Merkel heeft tot en met einde van haar kanselierschap de contacten met Poetin in stand gehouden, al leverde ze ook kritiek. 

Eerder deze maand ging Merkel publiekelijk in op de oorlog in Oekraïne, tijdens een toespraak bij het afscheid van een vakbondbestuurder. Ze noemde de Russische inval toen een eclatante inbreuk op het volkenrecht en een diepe cesuur in de geschiedenis van Europa sinds het begin van de Koude Oorlog. Ze zei alle pogingen van de regering, van de EU, de VS en de G7-partners om weerstand te bieden aan "deze barbaarse aanvalsoorlog van Rusland" te ondersteunen, wees op het belang van eenheid in Europa en riep iedere burger op een eigen bijdrage aan die eenheid te leveren. Ze ging toen niet in op haar eigen rol in de relatie met Rusland. 

Het gesprek van vanavond heeft als motto 'Was also ist mein Land?'. Dat is de titel van een boek dat in 2021 is verschenen, waarin drie lezingen van haar zijn gepubliceerd. Een ervan is die van oktober 2021, toen Merkel op de Dag van de Duitse Eenheid de Duitsers in een opvallend persoonlijke toespraak opriep om Oost- en West-Duitsland naar elkaar toe te laten groeien en om de democratie te beschermen. Lees meer bij Focus Online

Lees meer over Merkels Ruslandbeleid bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz reisde met andere regeringsleiders per nachttrein naar Kiev.


Lees meer

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger