Duitslandweb logo Duitslandweb

Gesprekken Merkel en Poetin minder ijzig

Kort nieuws - 22 mei 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Concrete resultaten heeft kanselier Angela Merkel niet geboekt tijdens haar bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin, maar de stemming was volgens Duitse media wel minder ijzig dan een jaar geleden in Sotsji.

Merkel sprak Poetin vrijdag in de Russische badplaats Sotsji. Hij ontving haar met een bos bloemen en openlijke provocaties bleven ditmaal uit. Vooraf zagen Duitse media een deal over de pijpleiding Nordstream 2 in het verschiet, maar verder dan de toezegging dat er Russisch gas door Oekraïne blijft stromen zolang dat voor de partijen zinvol is, ging Poetin niet. Oekraïne is een belangrijk doorvoerland voor Russisch gas. Als dat gas straks door de Oostzee naar Europa gaat, verliest Oekraïne een belangrijke inkomstenbron. Duitsland wil graag dat Rusland garandeert dat een deel van het gas door Oekraïne blijft stromen.

Merkel en poetin hebben verder gesproken over het vredesverdrag van Minsk voor Oost-Oekraïne. Het Oekraïne-conflict is voor Duitsland de belangrijkste splijtzwam in de verhouding met Rusland. Ook de situatie in Syrië stond op de agenda. Merkel maakte volgens de Süddeutsche Zeitung duidelijk dat de slechte verhouding met Trump voor haar geen aanleiding is de banden met Poetin aan te halen. Met de Verenigde Staten heeft Duitsland een stevige vriendschapsband, zei ze, terwijl ze over het contact met Rusland zei dat ze daar strategisch belang bij heeft. Lees meer bij Spiegel en bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger