Duitslandweb logo Duitslandweb

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Achtergrond - 3 december 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik

Na 16 jaar als kanselier, neemt Angela Merkel woensdag afscheid van de Duitse politiek. Ze was de eerste vrouwelijke kanselier en is ook de eerste die niet werd weggestemd, maar zelf besloot niet meer aan te treden. Alles wat je moet weten rondom haar afscheid:

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel
© Screenshot Phoenix
Angela Merkel tijdens haar afscheidstoespraak

Donderdagavond was de militaire afscheidsceremonie voor Merkel, een traditionele taptoe die Grosser Zapfenstreich wordt genoemd. Meer over deze achtergrond van deze ceremonie en over Merkels opmerkelijke muziekkeuze.

De ceremonie begon met een sterke en persoonlijke toespraak van Merkel. Ze memoreerde dat ze nog diezelfde middag met de deelstaten nieuwe coronamaatregelen heeft besloten en dat tegelijkertijd met deze ceremonie de mensen in de zorg alles geven om levens te redden en mensen te beschermen in de vierde golf van de pandemie. Ze bedankte hen.

Merkel riep op om de democratie te verdedigen tegen haat, geweld en desinformatie. De laatste tijd werd zeer duidelijk hoe belangrijk het vertrouwen in de politiek en de wetenschap is, en hoe fragiel, aldus Merkel. "Ik wil u stimuleren ook in toekomst altijd door de ogen van de ander naar de wereld te kijken. Ook de ongemakkelijke en tegenovergestelde perspectieven van de ander waar te nemen." 

Merkel heeft de 16 jaar als kanselier ervaren als Ereignisreich (vol gebeurtenissen) en Herausfordernd (uitdagend) maar ook als vervullend. Ze heeft haar werk altijd 'mit Fröhlichkeit im Herzen' (met vrolijkheid in het hart) gedaan en wenst dat ook ons allen toe. Ze wenste haar opvolger alle goeds toe. Bij de ceremonies waren veel ministers uit de verschillende kabinetten-Merkel aanwezig.

 

Opvolging

Helemaal weg is Merkel nog niet, pas woensdag 8 december wordt haar opvolger Olaf Scholz volgens planning door de Bondsdag gekozen en pas dan zit het werk er voor Merkel op. Scholz is al vice-kanselier en dat maakte dat er een opvallend intensieve samenwerking te zien was in de afgelopen weken tussen de komende en de vertrekkende kanselier.

Als de nieuwe regering na 17 december zou zijn aangesteld, was Merkel de langstzittende kanselier geweest. Nu blijft dat record van haar partijgenoot, de inmiddels overleden Helmut Kohl.

Overigens houdt Merkel als oud-kanselier een kantoor en negen medewerkers, onder wie twee chauffeurs. Wat ze gaat doen is niet bekend, ze heeft herhaaldelijk aangegeven eerst uit te willen rusten.

Eerder dit jaar maakten we een tijdlijn van het leven van Merkel:

Afbeelding NDR/Wolfgang Borrs 

Het afscheid van Merkel valt veel Duitsers zwaar, en ook in de media wordt veel teruggeblikt. Op twitter circuleerde een mooie collectie gifjes van de kanselier:


Mooie producties over Merkel

Vorige maand verscheen de Nederlandse vertaling van de biografie van Angela Merkel, geschreven door de Duitse journalist en historicus Ralph Bollmann: 'Angela Merkel - De kanselier en haar tijd'. De vertaling is van Anne Folkertsma en Jantsje Post. Lees op Duitslandweb een fragment

 

 
Journalisten Rob Savelberg en Laurens Boven maakten een podcastserie over het leven van Merkel en volgden haar voetsporen in Berlijn:

 Ook Sophie Derkzen, presentator van Bureau Buitenland op Radio 1 maakte een podcastserie, over de generatie Duitsers die geen andere kanselier heeft meegemaakt dan Merkel.

Het Duitse ARD-journaal maakte op de laatste gewone werkdag van Merkel een filmpje met een korte terugblik op de regeerperiode van Angela Merkel.

Reacties

Ton Faas - 9 december 2021 14:00

Hätten wir in den Niederlanden nur einen Politiker wie Merkel gehabt!!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger