Opmerkelijk: 'Waarom soldaten?'
Tentoonstelling moet discussie over leger losmaken

Achtergrond - 6 juli 2010

Waarom soldaten? luidt de vraag die 1500 Duitsers kregen voorgelegd van een groep aankomende officieren van het Duitse leger. Van de antwoorden maakten de militairen een tentoonstelling. Hiermee willen ze discussie over het belang van soldaten losmaken.

Opmerkelijk: 'Waarom soldaten?'
© Flickr.com/v3 media

"Soldaten zijn goed omdat ze mensen helpen", is het antwoord van een basisscholier. Een ander kind vindt soldaten "slechte mensen". SPD-politica Andrea Nahles dankt de soldaten voor hun inzet, maar schrijft ook dat ze "liever geen democratie-export met het breekijzer" wil. Minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg reageert met: "Deze vraag stel ik mezelf helemaal niet, omdat ik weet dat we soldaten nodig hebben."

De initiatiefnemers van de tentoonstelling zijn studenten van de Helmut-Schmidt-Universität van de Bundeswehr. Ze stelden hun vraag 'waarom soldaten'  zowel aan bekende persoonlijkheden uit de politiek, media, economie en cultuur, als aan gewone Duitsers op straat. Hoewel er kritische reacties zijn, is de teneur van de antwoorden overwegend positief, zeggen zij in Zeit Online.

Honderden foto's

De studenten, tussen de 22 en de 27 jaar oud, kwamen op het idee toen ze met elkaar discussieerden over de vraag of soldaten alleen bevelen moeten volgen of er ook zelf over moeten nadenken.

De tentoonstelling laat de brieven zien op 20 meter lange wanden. Daar tegenover hangen honderden foto's van soldaten in uniform, mannen en vrouwen. Hun rang is onherkenbaar. De foto's moeten laten zien dat soldaten heel gewone mensen zijn.

Minister zu Guttenberg (CSU) is blij met het initiatief omdat het "een ongemeen belangrijk maatschappelijk debat intensiveert", zo liet hij de studenten weten. Eén van de organisatoren van de tentoonstelling sluit zich daarbij aan: De belangstelling voor het leger "is in dit land niet zo als velen zich wensen".

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger