Johannes Heesters viert 107e verjaardag
Omstreden operettester trad van de zomer op in Berlijn

Achtergrond - 5 december 2010

Johannes Heesters, de omstreden hoogbejaarde operettester van Nederlandse afkomst die voor Hitler optrad, is vandaag 107 jaar oud geworden. Dat viert hij dinsdag in Erfurt, waar hij een ere-Bambi krijgt, de belangrijke Duitse mediaprijs. Van de zomer trad de bijna blinde maar fitte Heesters nog op in Berlijn. Hij sprak twee monologen in de musical ‘Inselkomödie’.

Johannes Heesters viert 107e verjaardag
© dpa/picture-alliance
Johannes Heesters (106) op vrijdag 30 juli in het Berliner Ensemble.

De pers was massaal afgekomen op de première van de musical ‘Inselkomödie’ van producent Rolf Hochhuth. Niet omdat zijn stuk zo goed is – de Duitse pers maakte er gehakt van – maar omdat het begon met twee monologen van Johannes Heesters. De hoogbejaarde operettester is in Duitsland lang niet zo omstreden als in Nederland. Jopie, noemen de Duitsers hem liefkozend.

Heesters ziet niet veel meer – alleen nog het flitsen van de camera’s, zei hij na afloop van de première tegen boulevardblad Bild. Maar zijn stem is nog steeds krachtig en hij spreekt zijn teksten probleemloos uit zijn hoofd, schreef Die Welt. Voor die sensatie was de pers naar het Berliner Ensemble gekomen.

De musical van producent Rolf Hochhuth maakt geen onderdeel uit van het officiële programma van het gerespecteerde theater. Directeur Claus Peymann had het stuk liever helemaal niet in zijn theater gezien. Maar Hochhut is via een stichting eigenaar van het Berliner Ensemble en heeft jaren geleden al bedongen dat hij er in de zomer, als er geen andere voorstellingen zijn, zijn eigen stukken mag opvoeren.

Seks en politiek

Soms zijn dat toneelstukken waarin alleen soapacteurs spelen, dit keer is het de remake van zijn klucht uit 1974 over seks en politiek. Elk jaar is er weer ruzie over – Peymann en veel Duitse theaterliefhebbers vinden Hochhuth smakeloos- en elk jaar weet de producent weer veel media-aandacht te genereren.

Heesters was dit jaar zijn gouden greep. De operettester van Nederlandse afkomst vierde al voor de Tweede Wereldoorlog grote successen in Oostenrijk en Duitsland. Tijdens de oorlog bleef hij optreden – ook voor Hitler en andere nazi’s. Dat is hem lang nagedragen – vooral in Nederland.

Heesters is overigens nog lang niet klaar met optreden en wil meer dan de monologen die hij in ‘Inselkomödie’heeft, zegt hij in Bild. “Ik zoek een goed stuk, waarin ik kan zingen en acteren.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger