Duitslandweb logo Duitslandweb

Carnavalsoptochten geplaagd door gestegen kosten

Kort nieuws - 20 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is vandaag Rosenmontag, het hoogtepunt van de carnavalsviering in met name het Duitse Rijnland. Op deze dag trekken optochten met praalwagens door de straten. Na een paar coronajaren wordt het carnaval weer volop gevierd, al zijn de kosten dit jaar flink gestegen. 

In Keulen wordt gevierd dat precies 200 jaar geleden, in 1823, de eerste carnavalsoptocht plaatsvond. De Rosenmontagszüge (de optochten op carnavalsmaandag) hebben vaak een specifiek thema en er worden politieke statements gemaakt. Karikaturen van de Russische president Poetin zijn dit jaar in meerdere Duitse steden te zien (zie foto bij Tagesschau en de tweet onder dit bericht). Maar ook met alledaagse zaken wordt de spot gedreven.

Aan de praalwagens wordt maanden gewerkt. Dit jaar moesten de bouwers flink de portemonnee trekken: materialen zoals hout, piepschuim, metaal en verf zijn schaarser en duurder geworden door de inflatie en de oorlog in Oekraïne. De optocht kost de carnavalsvereniging in Mainz 30 procent meer dan in 2020, schrijft Tagesschau. Ook door de energiecrisis kosten de feesttribunes meer geld en door verscherpte veiligheidsvoorschriften moeten carnavalsverenigingen dit jaar een hoger bedrag uitgeven aan beveiliging. Andere carnavalsbolwerken zoals Bonn en Düsseldorf kampen met dezelfde prijsstijgingen. 

Rosenmontag wordt gevolgd door Fastnachtdienstag. Daarna is het Aschermittwoch (Aswoensdag): in de katholieke traditie het begin van een veertig dagen durende vastentijd. Lees meer bij Tagesschau en WDR 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger