Duitslandweb logo Duitslandweb

Acht doden bij schietpartij in zaal van Jehovah's in Hamburg

Kort nieuws - 10 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een man heeft donderdagavond in een zaal van de Jehovah's Getuigen in Hamburg meerdere bezoekers doodgeschoten. Volgens de politie heeft de dader daarna zelfmoord gepleegd. 

De dader is volgens de politie de 35-jarige Philipp F., een voormalig lid van de geloofsgemeenschap.

In de Koninkrijkszaal van de Jehovah's Getuigen op de grens tussen de wijken Groß Borstel en Alsterdorf was een bijeenkomst bezig met ongeveer 50 bezoekers toen rond 21 uur meerdere schoten vielen. De dader heeft volgens de politie zeven mensen en zichzelf doodgeschoten. De meeste slachtoffers zijn jonger dan veertig jaar. Het gaat om vier mannen, twee vrouwen en een foetus.

De politie van Hamburg heeft tijdens een persconferentie vrijdag om 12 uur meer details gegeven. Een speciale eenheid voor grote geweldsincidenten was toevallig in de buurt en was enkele minuten na de eerste melding ter plaatse. De schietpartij was nog gaande. De politiemensen zagen de dader wegvluchten naar de bovenverdieping van het gebouw toen ze binnenvielen. Daar trof de politie een doodgeschoten man aan, vermoedelijk de dader. Volgens de politie raakten acht mensen gewond, vier van hen verkeerden in levensgevaar.

De dader schoot al buiten op een vrouw die haar auto aan het parkeren was, schoot daarna door het raam op de bezoekers van de bijeenkomst en drong via het raam naar binnen. Hij heeft negen magazijnen leeggeschoten, aldus de politie. Hij had een semi-automatisch wapen waarvoor hij sinds december een vergunning had als sportschutter. In februari heeft de politie nog een controle bij de man gedaan na een anonieme melding dat hij mogelijk psychische problemen had.  

Aanvankelijk hadden de autoriteiten omwonenden gewaarschuwd binnen te blijven wegens 'extreem gevaar'. De politie wist op dat moment nog niet of er meerdere daders waren.  Lees meer bij Der Spiegel en bij NDR

Reacties

A - 24 juli 2023 12:20

Ik vind het zo walgelijk hoe debby reageert. Met uw ga onderzoek doen. Het is GEEN sekte. Weet je wel wat een sekte is? BLIJKBAAR NIET DUS

Reageer
Joan - 14 maart 2023 13:33

De dader had psychische problemen en was ontoerekeningsvatbaar. Zulke mensen zijn tikkende tijdbommen. Moge hun zielen in vrede rusten en heel veel sterkte aan de nabestaanden

Reageer
diny - 11 maart 2023 16:39

diny alsik jou was debbi zou ik niet zo negatief praten jij geloofd wat jewil geloven dat doen mensen nu een maal van wie heb je dat gehoord geloven mensen zoals jij elke roddelpraat dit isecht boel schit als je eeenswat hooord betekend niet dat dat ook dewaarheid isje hoort t maar van een kan nou waar blijfddeandere kant

Reageer
Jafeth Peeters - 10 maart 2023 19:53

Dit is een vreselijke tragedie waar geen woorden voor zijn.
Jehovah’s Getuigen leren onder andere om niet in militaire dienst te gaan. Ze weigeren om wapens op te nemen, zelfs als dat betekent dat ze daardoor in de gevangenis belanden of gedood worden. Wat het motief geweest mag zijn van de dader zal misschien nooit aan het licht komen, maar een actie zoals deze is nooit de oplossing.
Ik leef mee met alle familieleden en goede vrienden van de slachtoffers. Mijn oprechte deelneming.

Reageer
diny Jafeth Peeters - 10 maart 2023 20:17

jafethe peters ik vind ook heel erg ook mijn oprechte deelneming ik hoop datdeslachtoffers diedie nog leven blijven lenen t alllerbestegewenst

diny - 10 maart 2023 17:12

hoe heefd dit toch kunnen gebeuren ik zie jehovas getuigen als vriendelijke mensen die hun geloof wel mogen verkondigen ze doen geen vlieg kwaad ze dringen niks op wat ze doen mag en is geheel vrijblijvend ik zie dezemensen dievredelievend zijn en geen kwaaddoen mevrouw xxxxx

Reageer
Debbi diny - 11 maart 2023 02:04

Ik zou wat meer onderzoek doen. Het is een smerige sekte waar kinderen worden misbruikt. En als je als slachtoffer aangifte wil gaan doe wordt je eruit geknikkerd. Dat is vast bij deze man ook gebeurd. En is doorgedraaid.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger