Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse katholieke kerk gaat homohuwelijken inzegenen

Kort nieuws - 13 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De katholieke kerk in Duitsland gaat vanaf 2026 ook huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht inzegenen. Dat hebben de Duitse bisschoppen vrijdag besloten. 

Met een grote meerderheid van 93 procent stemde de synode voor de hervorming van de katholieke kerk in Duitsland vrijdag voor de kerkelijke inzegening van huwelijken van homoseksuele paren. Dat gaat in vanaf maart 2026. Ook mogen vanaf dat moment paren die eerder zijn gescheiden en opnieuw zijn getrouwd hun huwelijk in de Duitse katholieke kerk laten inzegenen. Het besluit is onderdeel van het hervormingsproces 'Synodaler Weg', dat de Duitse katholieke kerk in 2019 is begonnen.

De kerk gaat de komende jaren passende lithurgische vieringen ontwikkelen en invoeren. In veel Duitse katholieke kerkgemeentes konden homoparen al trouwen, maar nu is er een officiële aanbeveling. Het is geen verplichting. Wel stelt de kerk dat het "onbarmhartig tot discriminerend" is als zielzorgers zo'n kerkelijke inzegening weigeren. 

Het besluit van de Duitse bisschoppen druist in tegen wat de Congregatie voor de Geloofsleer in Rome over de inzegening van homohuwelijken zegt. De Congregatie heeft in 2021 laten weten dat de katholieke kerk daarvoor geen volmacht heeft. Bij een huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht horen seksuele contacten anders dan die tussen man en vrouw, en de kerk kan wel zondige mensen zegenen, maar niet de zonde zelf, is het standpunt in Rome. De Duitse bisschoppen kunnen daarmee niet uit de voeten en hopen dat hun besluit het begin is van een proces om daarover verder te praten. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger