Duitslandweb logo Duitslandweb

Gezamenlijke coming-out in Duitse katholieke kerk

Kort nieuws - 24 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Met een manifest, een website en een documentaire is maandag de campagne #OutInChurch gelanceerd: een gezamenlijke coming-out van 122 medewerkers van de katholieke kerk of kerkelijke instellingen. Ze willen dat de kerk de universele mensenrechten respecteert en lhbti+-werknemers niet langer uitsluit.

De documentaire 'Wie Gott uns schuf' die vanavond om 20.30 op ARD wordt uitgezonden, laat zien hoe mensen hun geaardheid en hun relatie soms jarenlang verborgen houden voor hun werkgever, de katholieke kerk, uit angst hun baan of pensioen te verliezen. Deze vorm van discriminatie is buiten de kerk niet toegestaan. De activisten willen dat de kerk haar houding ten opzichte van lhbti+-personen verandert en het kerkelijke arbeidsrecht moderniseert. De website van de campagne was maandagmiddag niet bereikbaar. Lees meer bij Der Spiegel en lees het persbericht van de campagne OutInChurch. Of bekijk de documentaire in de ARD-mediatheek

De gezamenlijke coming-out-campagne #OutInChurch komt op een turbulent moment. Afgelopen donderdag verscheen een onderzoek naar de manier waarop het bisdom München en Freising is omgegaan met seksueel misbruik door geestelijken. Het rapport maakte veel verontwaardiging los over de manier waarop de kerk daders beschermde en slachtoffers negeerde. Ook binnen de kerk is grote onvrede over het uitblijven van excuses en het afschuiven van verantwoordelijkheden. 

Ook fouten van de vroegere paus Benedictus XVI, Joseph Ratzinger, komen in het rapport aan het licht. Ratzinger was aartsbisschop in München voordat hij paus werd. De onderzoekers constateerden dat Benedictus XVI in zijn verklaring beweringen doet die niet met de feiten kloppen. Hij verklaarde niet aanwezig te zijn geweest bij een vergadering waarin het ging over een priester die zich aan kindermisbruik had schuldig gemaakt. De onderzoekers hebben vastgesteld dat hij wel bij die vergadering was. Maandag heeft Benedictus zijn verklaring herroepen. Hij zegt nu dat hij wel bij de vergadering aanwezig was, maar dat door een fout in de eindredactie zijn verklaring op dit punt onjuist is. Lees meer over de reactie van Benedictus bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.


Lees meer

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger