Duitslandweb logo Duitslandweb

Ruim half miljoen Duitsers verliet in 2022 katholieke kerk

Kort nieuws - 28 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ruim 500.000 mensen in Duitsland hebben vorig jaar de katholieke kerk verlaten. Dat is een recordaantal. Reden zijn de vele schandalen in de Duitse katholieke kerk, vooral rondom misbruik. 

In totaal hebben 522.821 mensen in Duitsland de katholieke kerk vorig jaar de rug toegekeerd. Dat zijn er veel meer dan in het vorige recorjaar 2021, toen 359.338 Duitsers de kerk verlieten.

Het uittreden werd aangewakkerd door een rapport over misbruik in het bisdom München en Freising, dat in januari 2022 uitkwam, en een discussie over de betrokkenheid daarbij van de inmiddels overleden paus Benedictus XVI, die uit Duitsland kwam. Uit het rapport bleek dat er nog steeds te weinig aandacht is voor de slachtoffers van seksueel misbruik in het bisdom. Ondanks de meldplicht die in 2010 was ingesteld, kwamen de onderzoekers meer dan twintig zaken tegen die niet waren gemeld.

Ook bleek dat paus Benedictus XVI, die tussen 1977 en 1982 als Joseph Ratzinger aartsbisschop was in München, van misbruikgevallen wist, maar niet ingreep. Zijn geval was volgens de onderzoekers exemplarisch voor veel van de zaken. Priesters die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik, werden overgeplaatst zonder dat verder preventieve maatregelen werden genomen om te voorkomen dat een priester nieuwe slachtoffers maakte.

De voormalige paus bood na verschijning van het rapport per brief zijn excuses aan. Hij erkende geen persoonlijke fouten, maar schreef dat hij tegenover de slachtoffers nogmaals zijn schaamte, verdriet en excuses wilde overbrengen. 

Verder speelde in 2022 de zaak tegen de Keulse kardinaal Rainer Maria Woelki, die ervan verdacht wordt meineed te hebben gepleegd. Hij heeft volgens een medewerkster tegen de rechter gelogen over zijn kennis van misbruikbeschuldigingen in zijn bisdom. Gisteren doorzocht de politie in verband met deze zaak verschillende panden in het bisdom Keulen. Het waren ook vooral in Keulen en München dat mensen de katholieke kerk vorig jaar verlieten. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger