Duitslandweb logo Duitslandweb

Grote staking: nauwelijks trein- en vliegverkeer in Duitsland

Kort nieuws - 27 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is een van de grootste vervoersstakingen in Duitsland: intercity-treinen rijden vandaag helemaal niet, regionale treinen staan grotendeels stil en ook veel vliegtuigen blijven aan de grond. Miljoenen reizigers zijn de dupe van de stakingen en ook het goederenvervoer wordt erdoor getroffen.

De staking is maandag stipt om 00:00 uur begonnen en duurt 24 uur volgens dienstenvakbond Verdi en spoorvakbond EVG. De bereidheid om te staken is zeer groot, aldus de EVG. Veel werknemers verdienen volgens de vakbonden zo weinig dat ze de geëiste loonsverhogingen hard nodig hebben en ze zijn woedend over de slecht lopende cao-onderhandelingen. De bonden eisen 10,5 procent loonsverhoging en eenmalige betalingen.

Het Duitse Fernverkehr, de intercity's, rijdt vandaag helemaal niet, regionaal treinverkeer is flink ingeperkt. In de deelstaten Baden-Württemberg, Hessen, Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saksen en in grote delen van Beieren rijden ook lokale treinen, bussen en metro's niet. Ook het personeel op veel luchthavens staakt, waardoor rond de 380.000 reizigers vandaag niet kunnen vliegen. Voor de luchthaven van Berlijn gold de stakingsoproep in principe niet, maar ook daar blijven veel vliegtuigen aan de grond omdat alle binnenlandse vluchten voor vandaag zijn geannuleerd. Ook personeel van havens, waterwegen en snelwegen staakt.

Tot veel files op de Duitse wegen is het vanmorgen niet gekomen. Omdat de staking vroeg is aangekondigd, hebben waarschijnlijk veel mensen besloten thuis te werken. Bij wijze van uitzondering mocht vrachtverkeer gisteren, op zondag, rijden. Op zondag rijden vrachtwagens in Duitsland normaalgesproken niet. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.


Lees meer

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger