Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse cao-gesprekken mislukt, tot Pasen geen stakingen

Kort nieuws - 30 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse cao-onderhandelingen voor de publieke sector zijn mislukt. Nu begint een bemiddelingstraject. Daarom vinden in ieder geval tot en met Pasen geen stakingen plaats, melden Duitse media.

De vakbonden hebben hun looneisen de afgelopen weken kracht bij gezet met stakingen, onder meer in het trein- en vliegverkeer en bij de post. Begin deze week vond een van de grootste vervoersstakingen in Duitsland plaats, toen reden er vrijwel geen treinen en bleven veel vliegtuigen aan de grond.

Dienstenvakbond Verdi en ambtenarenbond dbb eisen een loonsverhoging van 10,5 procent, met een minimum van 500 euro per maand. Zo ver willen de werkgevers, de centrale overheid en gemeentes, niet gaan. Door de nu mislukte cao-onderhandelingen worden veel werknemers in de publieke sector geraakt, van medewerkers in de kinderopvang en zorgmedewerkers tot en met personeel op luchthavens, buschauffeurs en brandweerlieden. 

Minister van Binnenlandse Zaken Faeser (SPD) heeft een bemiddelingscommissie in het leven geroepen, een gebruikelijke procedure na het mislukken van cao-onderhandelingen. Zo lang er bemiddeld wordt, geldt een zogenoemde Friedenspflicht, die volgens Duitse media in ieder geval tot en met Pasen duurt. In die periode mag niet worden gestaakt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger