Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz in Roemenië: 'snelle toetreding tot Schengen'

Kort nieuws - 4 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz en de Roemeense president Klaus Werner Johannis gaan ervan uit dat Roemenië snel kan toetreden tot de Schengenzone. Dat zeiden ze tijdens Scholz' bezoek maandag aan Boekarest. Ook willen ze Moldavië helpen zich te weren tegen Russische pogingen het land te destabiliseren.

Scholz hoopt dat de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone nog dit jaar plaatsvindt. Binnen het Schengengebied, waar nu 27 Europese landen bij horen, mogen inwoners vrij reizen. Johannis benadrukte dat zijn land aan alle voorwaarden voldoet om onder de Schengenzone te kunnen vallen.

In december stuitte de toetredingsplannen van Roemenië en Bulgarije op verzet van Oostenrijk. Ook Nederland uitte twijfels. Roemenië wacht sinds 2011 op een besluit van de andere Schengenlanden, die unaniem met de toetreding moeten instemmen.

Scholz en Johannis spraken ook met de Moldavische president Maia Sandu en uitten hun zorgen over de Russische pogingen om Moldavië te destabiliseren. Scholz zegde het land, dat aan Oekraïne grenst, zijn steun toe in het proces om lid te worden van de Europese Unie. "Moldavië is deel van onze Europese familie", aldus de kanselier. Het land is sinds 2022 kandidaat-lid van de EU. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger