Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz en Poetin zien ruimte voor gesprekken

Kort nieuws - 16 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het bezoek aan Moskou dinsdag was de diplomatieke vuurproef voor de Duitse kanselier Olaf Scholz, en die heeft hij volgens Duitse media goed doorstaan. De Russische president Poetin heeft zich bereid getoond om in gesprek te blijven, al liggen de standpunten van Rusland en Duitsland mijlenver uit elkaar.

Er lijkt sprake van enige ontspanning in de Oekraïnecrisis. Rusland heeft aangekondigd een deel van de troepen terug te trekken. Scholz sprak vier uur met Poetin, een zes meter lange tafel stond tussen hen in.

In de persconferentie na afloop zei Scholz dat het de verdomde plicht is van de regeringsleiders om de vrede in Europa te bewaren. Ook benadrukte hij dat Europa en de NAVO zich terdege realiseren dat duurzame veiligheid niet tegen Rusland, maar alleen met Rusland kan worden bereikt. De Oekraïense toetreding tot de NAVO is momenteel en de komende jaren geen thema, maakte Scholz duidelijk. 

Scholz sprak enkele heikele thema's aan, zoals de gevangenschap van oppositieleider Navalny en het sluiten van de redactie van de Duitse wereldomroep Deutsche Welle in Moskou. Ook maakte hij duidelijk dat een inval in Oekraïne gevolgen kan hebben voor gasleiding Nord Stream 2. 

Poetin prees oud-kanselier Gerhard Schröder, die Duitsland volgens hem een goede dienst bewijst met zijn werk voor Russische staatsbedrijven. Duitsland krijgt het gas daardoor volgens Poetin voordelig en het zou voor Duitsland gunstig zijn dat een Duitser invloed heeft op het beleid van Gazprom. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger