Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz houdt vast aan energie-import uit Rusland

Kort nieuws - 8 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Europa kan voorlopig niet zonder energie-importen uit Rusland, heeft kanselier Scholz maandag gezegd. Daarom gaan die wat Duitsland betreft vooralsnog door.

Er is geen andere manier om Europa van warmte en elektriciteit te voorzien, van genoeg energie voor mobiliteit en de industrie, dan met energie-importen uit Rusland, liet Scholz weten. "Energie uit Rusland is van essentieel belang voor het dagelijks leven." Er wordt onder grote druk gewerkt aan alternatieven, maar het kost tijd voor die er zijn, aldus de kanselier. "Daarom was het een bewuste beslissing van ons om activiteiten van energiebedrijven met Rusland voort te zetten." 

Een embargo op olie en gas uit Rusland is niet uitgesloten, zei regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit maandag, maar dat is een beslissing die op EU-niveau moet worden genomen. De EU wil vandaag met voorstellen komen om snel af te kunnen stappen van energieleveranties uit Rusland, aldus voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

Rond 55 procent van het Duitse gas komt uit Rusland, bij kolen is het aandeel 50 procent en bij ruwe olie rond de 35 procent, blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Energie en Klimaatbescherming. In de EU komt 40 procent van het gas uit Rusland.

Een meerderheid van de Duitsers, 54 procent, is voor het stopzetten van de import van olie en gas uit Rusland, blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Yougov. Ook als ze daardoor zelf worden benadeeld, gaven de ondervraagden aan. Lees meer bij FAZ.net en Tagesschau

Rusland dreigt inmiddels zelf de gaskraan naar Europa dicht te draaien en geen gas meer door de Oostzeepijpleiding Nord Stream 1 te laten lopen. Dat is dan een reactie op de stopzetting van Nord Stream 2 en de economische sancties, liet de Russische vice-premier Alexander Nowak op de Russische staatstelevisie weten. Het besluit daarover is nog niet genomen, zei hij, "maar Europese politici drijven ons met hun verklaringen en beschuldigingen in deze richting". Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger