Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse overheid neemt belang van 30 procent in Uniper

Kort nieuws - 22 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering neemt een belang van 30 procent in de Duitse gasleverancier Uniper. Dat maakte kanselier Scholz vanmiddag tijdens een persconferentie bekend, waarvoor hij zijn vakantie onderbrak.

Sinds juni krijgt Duitsland nog maar 40 procent van de normale hoeveelheid gas uit Rusland. Uniper is daardoor in de problemen gekomen. De grootste Duitse gasimporteur moet door de beperkte Russische leveranties duur gas inkopen op de markt en verliest door de hoge gasprijzen dagelijks miljoenen. Maar het bedrijf kan door vaste contracten de hoge prijzen niet doorberekenen. Eerder deze week kreeg Uniper een brief van Gazprom waarin het Russische gasconcern zich beriep op overmacht als reden voor de beperkte gastoevoer. Daarmee hoopt Gazprom onder contractuele verplichtingen uit te komen, meldden Duitse media.

Uniper heeft tot nu toe al kredieten van 2 miljard euro van de Duitse overheid ontvangen via ontwikkelingsbank KfW. Twee weken geleden vroeg het bedrijf staatssteun aan. Nu heeft de bondsregering besloten het bedrijf te redden door een belang van 30 procent in Uniper te nemen. Kanselier Scholz maakte dat vanmiddag op een persconferentie in Berlijn bekend. Hij onderbrak daarvoor zijn vakantie in Beieren.

De redding van het bedrijf komt niet als een verrassing. Uniper speelt een centrale rol in de Duitse energievoorziening en voorziet veel bedrijven en steden van gas. Kanselier Scholz noemde Uniper vanmiddag "van het allergrootste belang" voor de economische ontwikkeling van Duitsland.

Volgens de afspraken die nu zijn gemaakt, mag Uniper vanaf 1 oktober de hogere prijzen die het betaalt voor gas doorberekenen aan zijn klanten. Dat betekent dat de gaskosten voor bedrijven en consumenten verder zullen stijgen. Scholz zegde de bevolking tijdens de persconferentie vanmiddag ondersteuning toe om de energiekosten te kunnen betalen. 

Een van de voorwaarden voor de staatssteun is dat Uniper een omstreden aanklacht tegen de Nederlandse staat laat vallen, meldt Der Spiegel. De Duitse gasimporteur eiste vorig jaar een kleine miljard euro van Nederland als schadevergoeding, omdat de Nederlandse regering had besloten dat het gebruik van steenkool in een Uniper-energiecentrale op de Maasvlakte moet worden ingeperkt. Nederland wil het gebruik van kolen inperken om aan de eigen klimaatdoelen te kunnen voldoen. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Lees ook op DuitslandwebDuitse scenario's rondom Russische gastoevoer (21-7-2022)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Factsheet: Energie in Duitsland

Een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.


Lees meer

Duits energiedilemma

Duits energiedilemma

De Duitse energietransitie gaat pijn doen in de portemonnee, stelt Carsten Brzeski vast. 'Daar kan de regering maar beter eerlijk over zijn.'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger