Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland stelt Gazprom-dochter onder staatstoezicht

Kort nieuws - 5 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering stelt Gazprom Germania, de Duitse dochter van het Russische gasconcern Gazprom, onder staatstoezicht. Zo wil Duitsland de continuïteit van de energievoorziening garanderen, aldus minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen).

De Bundesnetzagentur, de Duitse toezichthouder op de netwerken, neemt voorlopig de controle over Gazprom Germania over, heeft Habeck maandag bekend gemaakt. De Bundesnetzagentur treedt in ieder geval tot en met september op als Treuhändlerin, trustee. Daarmee is de continuïteit van de energievoorziening nu gewaarborgd, aldus de minister.

Moederbedrijf Gazprom maakte vorige week vrijdag bekend met Gazprom Germania te stoppen. Habecks ministerie ontdekte dat het probeerde de Duitse dochteronderneming te verkopen aan andere Russische bedrijven. Omdat Gazprom Germania in Duitsland kritische infrastructuur exploiteert, kan zo'n verkoop niet plaatsvinden zonder toestemming van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Bovendien zou de overnemende partij opdracht hebben gegeven tot liquidatie van Gazprom Germania en dat is eveneens niet rechtmatig, aldus Habeck. Daarom was het "dringend noodzakelijk" Gazprom Germania onder Duits staatstoezicht te stellen.

Gazprom Germania houdt zich bezig met handel, transport en opslag van aardgas en is eigenaar van andere Duitse gasbedrijven, zoals van exploitant van gasopslag Astora. Ook heeft ze een minderheidsaandeel in de gastransportonderneming Gascade. Lees meer bij Tagesschau 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger