Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland stelt Gazprom-dochter onder staatstoezicht

Kort nieuws - 5 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering stelt Gazprom Germania, de Duitse dochter van het Russische gasconcern Gazprom, onder staatstoezicht. Zo wil Duitsland de continuïteit van de energievoorziening garanderen, aldus minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen).

De Bundesnetzagentur, de Duitse toezichthouder op de netwerken, neemt voorlopig de controle over Gazprom Germania over, heeft Habeck maandag bekend gemaakt. De Bundesnetzagentur treedt in ieder geval tot en met september op als Treuhändlerin, trustee. Daarmee is de continuïteit van de energievoorziening nu gewaarborgd, aldus de minister.

Moederbedrijf Gazprom maakte vorige week vrijdag bekend met Gazprom Germania te stoppen. Habecks ministerie ontdekte dat het probeerde de Duitse dochteronderneming te verkopen aan andere Russische bedrijven. Omdat Gazprom Germania in Duitsland kritische infrastructuur exploiteert, kan zo'n verkoop niet plaatsvinden zonder toestemming van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Bovendien zou de overnemende partij opdracht hebben gegeven tot liquidatie van Gazprom Germania en dat is eveneens niet rechtmatig, aldus Habeck. Daarom was het "dringend noodzakelijk" Gazprom Germania onder Duits staatstoezicht te stellen.

Gazprom Germania houdt zich bezig met handel, transport en opslag van aardgas en is eigenaar van andere Duitse gasbedrijven, zoals van exploitant van gasopslag Astora. Ook heeft ze een minderheidsaandeel in de gastransportonderneming Gascade. Lees meer bij Tagesschau 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger