Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verlaagt prognose economische groei

Kort nieuws - 28 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Robert Habeck van Economische Zaken en Klimaat heeft de prognose van de economische groei voor dit jaar naar beneden bijgesteld van 3,6 procent naar 2,2 procent. In de cijfers is nog geen rekening gehouden met een embargo of leveringsstop van Russische energie.

Als Rusland stopt met leveren of als Duitsland een embargo afkondigt, raakt Duitsland in een recessie, aldus Habeck (Groenen).

De regering rekent voor 2022 met een inflatie van 6,1 procent. Op zo'n hoog niveau was de inflatie niet meer sinds de Duitse eenwording. Lees meer bij ZDF

Nu Rusland de gasleveranties aan Polen en Bulgarije heeft stopgezet, houdt Duitsland er rekening mee dat dat ook in Duitsland kan gebeuren. Habeck zei woensdag tijdens een persconferentie dat hij de dreiging serieus neemt, maar niet zo serieus dat hij zich erdoor laat bangmaken. "Bangemachen gilt nicht", aldus Habeck. Duitsland houdt zich aan de contracten en betaalt in euro's aan Gazprom, zei de minister. Gazprom zet het geld dan zelf om in roebels. Poetin heeft eerder geëist dat landen voortaan in roebels betalen voor Russische energie.

Habeck was eerder deze week in Polen om afspraken te maken over energieleveranties via bijvoorbeeld de haven van Gdansk. Zijn communicatie via sociale media over zijn afwegingen en inspanningen is opvallend en veelbesproken:

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz reisde met andere regeringsleiders per nachttrein naar Kiev.


Lees meer

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger