Duitslandweb logo Duitslandweb

Wetenschapsraad: Duitsland kan zonder Russisch gas

Kort nieuws - 9 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Volgens de Duitse Nationale Academie der Wetenschappen Leopoldina kan de Duitse economie een importstop op Russisch gas aan. Minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) is het daar niet mee eens.

De wetenschapsraad kwam dinsdag met enkele adviezen hoe Duitsland snel van de afhankelijkheid van Russisch aardgas af kan komen. De wetenschappers adviseren om meer vloeibaar gas te importeren, en om de gasreserves op te vullen voor aankomende winter. De kosten voor burgers en bedrijven moeten worden verzacht door bijvoorbeeld een verlaging van de belasting op energie, zo luidt het advies. Op de lange termijn moet Duitsland meer investeren in de ontwikkeling van waterstof, en in de uitbouw van duurzame energiebronnen. Afzien van de Kohleausstieg in 2030 zien de wetenschappers niet als optie.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Habeck noemt de berekeningen en adviezen "abstract", en ze komen volgens hem niet overeen met "de werkelijkheid in Duitsland." Hij erkent dat de EU Poetins oorlogskas financiert met de energieimport. Maar een importstop op bijvoorbeeld olie is volgens hem geen optie. "Dan praten we niet over autovrije zondagen of iets dergelijks, maar dan praten we over zware schade aan de economie, over werkloosheid, over grote maatschappelijke schade." Lees meer bij Tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger