Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland sluit energie-partnerschap met Qatar

Kort nieuws - 21 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Economische Zaken en Klimaat Habeck (Groenen) was afgelopen weekeinde in Qatar om te praten over een energie-partnerschap. Duitsland wil minder afhankelijk worden van Russisch gas en is hard op zoek naar alternatieven. Het bezoek was succesvol: de regering van de golfstaat gaat Duitsland gas leveren. 

Een concreet verdrag tussen beide regeringen is niet getekend: Habeck was naar eigen zeggen de “deuropener” voor Duitse bedrijven die meegereisd waren naar het emiraat. Deze bedrijven beginnen nu met verdragsonderhandelingen. Qatar is wereldwijd een van de grootste exporteurs van vloeibaar aardgas (LNG). Omgekeerd hebben Duitse bedrijven Qatar veel te bieden op het gebied van duurzame energie, energie-efficiëntie en bij de ontwikkeling van medicijnen, zo verklaarde Habeck.

Als voorwaarde voor de samenwerking en Duitse investeringen stelde Habeck een verbetering van de arbeidsomstandigheden in het land. Bij de aanleg van de faciliteiten voor het WK voetbal dat aankomende winter in Qatar wordt gehouden, werd bekend dat arbeiders vaak bijzonder slecht werden behandeld, met vele dodelijke slachtoffers als gevolg. De Qatarese minister reageerde instemmend op de eis van Habeck. Na zijn bezoek aan Qatar is Habeck doorgereisd naar de Verenigde Arabische Emiraten om in Abu Dhabi te praten over de levering van groene waterstof. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Factsheet: Energie in Duitsland

Een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.


Lees meer

Duits energiedilemma

Duits energiedilemma

De Duitse energietransitie gaat pijn doen in de portemonnee, stelt Carsten Brzeski vast. 'Daar kan de regering maar beter eerlijk over zijn.'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger