Duitslandweb logo Duitslandweb

Burgemeester Tübingen na schandaal weg bij Die Grünen

Kort nieuws - 2 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Burgemeester Boris Palmer van Tübingen (Baden-Württemberg) heeft zijn lidmaatschap van Bündnis 90/Die Grünen opgezegd. Ook kondigde hij aan een time-out te nemen als burgemeester. Hij raakte afgelopen weekeinde in opspraak na omstreden uitspraken. Het was niet de eerste keer dat hij voor een schandaal zorgde. 

Palmer was vrijdagavond aanwezig op een conferentie aan de Goethe-universiteit in Frankfurt am Main, waar hij voorafgaand buiten voor het gebouw door aanwezigen werd aangesproken op het feit dat hij het n-woord gebruikt. Een zwarte man vroeg hem of hij dat woord in zijn gezicht zou zeggen, waarop Palmer dat deed. Daarna riepen mensen 'Nazis raus!' naar hem.

De Groenen-burgemeester zei als reactie tegen de groep mensen: "Dat is niet anders dan de Jodenster. Omdat ik een woord heb gebruikt waaraan jullie alle andere dingen verbinden. Als je een verkeerd woord gebruikt, ben je voor jullie een nazi. Denk daar maar eens over na." Later tijdens de conferentie verdedigde Palmer het gebruik van het n-woord. 

Palmer kreeg de afgelopen dagen veel kritiek op zijn taalgebruik en op zijn "onacceptabele" vergelijking met de Jodenster. In eerste instantie verdedigde hij zijn uitspraken nog, maar maandag maakte hij in een persoonlijke verklaring bekend dat hij zijn partijlidmaatschap van de Groenen opzegt en een time-out wil nemen als burgemeester. Het is duidelijk dat het zo niet verder gaat, aldus Palmer, en dat hij zijn familie, vrienden, het stadsbestuur, de gemeenteraad en de stad Tübingen zelf deze "steeds weer terugkerende stormen van verontwaardiging" niet meer kan aandoen. Hij schrijft dat hij professionele hulp wil zoeken. 

Palmer lag de afgelopen jaren vaker onder vuur vanwege omstreden uitspraken. Zo plaatste hij een paar jaar geleden een Facebook-post over de Duitse voetballer Dennis Aogo, die als racistisch werd beschouwd. Hij gebruikte ook toen het n-woord. Zelf noemde hij het satire. In 2021 begon Bündnis 90/Die Grünen een procedure om hem uit de partij te zetten, maar toen spraken Palmer en de partij af dat hij zijn lidmaatschap twee jaar zou laten rusten. In oktober 2022 werd Palmer in Tübingen voor de tweede keer herkozen als burgemeester. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger