Duitslandweb logo Duitslandweb

Tübingen heft belasting op verpakkingen afhaaleten

Kort nieuws - 18 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Zuid-Duitse stad Tübingen heft sinds 1 januari belasting op verpakkingen van afhaaleten. Restaurant, snackbars en fastfoodketens kunnen de belasting doorberekenen aan hun klanten.

Voor een wegwerpverpakking van een hamburger, een broodje kebab of voor een drinkbeker betaal je 50 cent. Wegwerpbestek kost 20 cent. Sommige restaurants in Tübingen kiezen ervoor om deze bedragen als statiegeld te rekenen. Klanten kunnen de verpakkingen dan later weer inleveren om het geld terug te krijgen. Bestek van huis meenemen is ook een optie. 

"We heffen alleen kosten die anders bij de stad en de samenleving terecht waren gekomen", aldus burgemeester van Tübingen Boris Palmer (Die Grünen). Volgens Tagesschau heeft Tübingen afgelopen jaar 700.000 euro uitgegeven aan het verwerken van afval in de binnenstad, wat grotendeels bestond uit verpakkingen van afhaaleten.

De plaatselijke McDonald's klaagt Tübingen aan vanwege het nieuw ingevoerde systeem. Die twijfelt eraan of de stad wel bevoegd is om de belasting te heffen. McDonald's Duitsland heeft aangekondigd een eigen systeem te ontwikkelen, waarbij geen belasting wordt geheven. Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger