Duitslandweb logo Duitslandweb

Habecks staatssecretaris Graichen treedt af

Kort nieuws - 17 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Staatssecretaris van Economische Zaken Patrick Graichen (Groenen) treedt af. Dat heeft minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck (Groenen) vanmorgen bevestigd. Graichen wordt beschuldigd van nepotisme. Vorige week verdedigde de minister zijn staatssecretaris nog tijdens een vragenuur in de Bondsdag.

Graichen raakte in opspraak omdat hij betrokken was bij de benoeming van een van de getuigen van zijn huwelijk op een hoge post bij het energie-overheidsagentschap Dena. De staatssecretaris had in eerste instantie niet gemeld dat de man getuige was bij zijn huwelijk. Bovendien is Graichens zus getrouwd met een andere staatssecretaris op Habecks ministerie en werkt zij zelf bij een onderzoeksinstituut dat opdrachten van de overheid krijgt.

De huwelijksgetuige heeft vanwege de ophef inmiddels afgezien van de nieuwe functie. Habeck en Graichen gaven eerder al toe dat de benoeming een fout was, maar vorige week in de Bondsdag verdedigde Habeck zijn topmedewerker nog. Die had zijn fout rechtgezet, zei hij. De minister wilde zijn staatssecretaris, die zo belangrijk is voor de energietransitie, niet kwijt.

Nu moet Graichen zijn functie alsnog opgeven, heeft Habeck vanmorgen tijdens een persconferentie gezegd. Uit nader onderzoek is gebleken dat de staatssecretaris interne regels van het ministerie heeft overschreden, aldus Habeck. Dat betrof onder meer een geplande subsidie van een project waarbij Graichens zus betrokken was. "Mensen maken fouten", zei de minister, maar dit was "de ene fout te veel".

Graichens vertrek geldt als een aderlating voor Habecks ministerie en als een smet op het blazoen van de minister. Habeck kondigde aan zo snel mogelijk een nieuwe staatssecretaris te benoemen. Hij wil "het vertrouwen in het werk van dit ministerie als institutie beschermen", zo zei hij, en "de politieke slagvaardigheid behouden". Lees meer bij Tagesschau en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

De AfD heeft voor het eerst een verkiezing om een regionale bestuursfunctie gewonnen. Sesselmann wordt de nieuwe Landrat van een district in Thüringen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger