Duitslandweb logo Duitslandweb

Habecks staatssecretaris Graichen treedt af

Kort nieuws - 17 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Staatssecretaris van Economische Zaken Patrick Graichen (Groenen) treedt af. Dat heeft minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck (Groenen) vanmorgen bevestigd. Graichen wordt beschuldigd van nepotisme. Vorige week verdedigde de minister zijn staatssecretaris nog tijdens een vragenuur in de Bondsdag.

Graichen raakte in opspraak omdat hij betrokken was bij de benoeming van een van de getuigen van zijn huwelijk op een hoge post bij het energie-overheidsagentschap Dena. De staatssecretaris had in eerste instantie niet gemeld dat de man getuige was bij zijn huwelijk. Bovendien is Graichens zus getrouwd met een andere staatssecretaris op Habecks ministerie en werkt zij zelf bij een onderzoeksinstituut dat opdrachten van de overheid krijgt.

De huwelijksgetuige heeft vanwege de ophef inmiddels afgezien van de nieuwe functie. Habeck en Graichen gaven eerder al toe dat de benoeming een fout was, maar vorige week in de Bondsdag verdedigde Habeck zijn topmedewerker nog. Die had zijn fout rechtgezet, zei hij. De minister wilde zijn staatssecretaris, die zo belangrijk is voor de energietransitie, niet kwijt.

Nu moet Graichen zijn functie alsnog opgeven, heeft Habeck vanmorgen tijdens een persconferentie gezegd. Uit nader onderzoek is gebleken dat de staatssecretaris interne regels van het ministerie heeft overschreden, aldus Habeck. Dat betrof onder meer een geplande subsidie van een project waarbij Graichens zus betrokken was. "Mensen maken fouten", zei de minister, maar dit was "de ene fout te veel".

Graichens vertrek geldt als een aderlating voor Habecks ministerie en als een smet op het blazoen van de minister. Habeck kondigde aan zo snel mogelijk een nieuwe staatssecretaris te benoemen. Hij wil "het vertrouwen in het werk van dit ministerie als institutie beschermen", zo zei hij, en "de politieke slagvaardigheid behouden". Lees meer bij Tagesschau en Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger