Duitslandweb logo Duitslandweb

Habeck rekent met economische en sociale crisis

Kort nieuws - 13 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck (Die Grünen) heeft woensdag de nieuwe economische prognoses toegelicht. "Habecks düstere Prognose" (Habecks duistere voorspelling), kopte dagblad Tagesspiegel vanwege de sombere vooruitblik waarmee Habeck kwam.

"Het zijn ernstige tijden", zei Habeck. De Duitse economie groeit dit jaar nog maar met 1,4 procent."

Voor heel 2023 voorspelt de minister een economische krimp van 0,4 procent. De crisis is veroorzaakt door de Russische inval in Oekraïne en daarna het wegvallen van vooral gas uit Rusland, bendarukte Habeck. "De zware energiecrisis groeit steeds meer uit tot een economische en een sociale crisis." Als je naar Poetins toespraken luistert, dan hoor je dat precies dat zijn bedoeling is, aldus de minister.

De regering voorspelt in 2023 een inflatie van 7,0 procent. Die zou volgens Habeck zonder de Gaspreisbremse, het gasprijsplafond dat de regering wil invoeren, nog veel hoger uitvallen. 

Habeck: "We hebben ons tientallen jaren afhankelijk en chantabel gemaakt. We zijn op de goede weg ons uit de tang van de Russische energie-importen te bevrijden. En natuurlijk hebben we de hele financiële slagkracht van de staat nodig om onze economie en arbeidsplaatsen overeind te houden. De regering spant daarom een afweerscherm van 200 miljard euro tot 2024."

Habeck zei dat het juist nu belangrijk is om naar de lange termijn te kijken, flink te investeren en te streven naar klimaatneutraliteit. Daar is niet alleen geld voor nodig maar ook transformatie en snellere plannings- en vergunningsprocedures. Lees meer in het persbericht van BMWK en bij Tagesspiegel

Het waren niet de enige sombere cijfers: het Statistische Bundesamt maakte bekend dat de inflatie in Duitsland in september is opgelopen tot 10 procent. Lees ook het persbericht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger