Regering breidt compensatie voor hoge gasprijzen uit
Kort nieuws - 22 november 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebVanwege de hoge energieprijzen moet vanaf 1 maart 2023 in Duitsland de Gaspreisbremse gaan gelden: een prijsplafond voor gas voor gebruikers. Minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) heeft dinsdagochtend een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat klanten ook in januari en februari worden gecompenseerd, blijkt uit de stukken die Der Spiegel in handen heeft.
Het gaat om de grootste lastenverlichting bij de energieprijzen tot nu toe en kost de regering ongeveer 54 miljard euro, meldt Der Spiegel. Omdat de regeling volgens Habecks ontwerp per 1 maart in werking treedt, kunnen burgers voor januari en februari dan met terugwerkende kracht dezelfde compensatie krijgen.
Burgers en het MKB krijgen volgens het wetsontwerp 80 procent van hun aardgas- en warmteverbruik voor een vaste prijs die ligt tussen de 9,5 en 12 cent per kilowattuur. Industriële klanten krijgen 70 procent van hun aardgas- of 80 procent van hun warmteverbruik tegen een prijs van 7 of 7,5 cent per kilowattuur. Ook ligt er een soortgelijk wetsontwerp voor de stroomprijzen. Daarvoor geldt ook per 1 maart 2023 een prijsplafond voor consumenten.
De rem op de prijzen van aardgas, stadsverwarming en stroom blijft in eerste instantie tot april 2024 van kracht. In december 2023 wordt bekeken of het beleid ook na deze periode moet worden voortgezet. Lees meer bij Spiegel.de
Lees meer over 'Energie':
Drieluik Duitse energietransitie
Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.
Duitsland wil nog niet zonder bruinkool
In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?
'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen
Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?
Reacties
Hoe is met compensatie heizoil