Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsers gaan extra heffing op gas betalen

Kort nieuws - 15 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De extra heffing op gas die alle gebruikers in Duitsland vanaf oktober moeten betalen, bedraagt 2,419 cent per kilowattuur. Dat is maandag bekendgemaakt.

De heffing, Gasumlage genoemd, is bedoeld om gasimporteurs tegemoet te komen. Die moeten gas door de huidige crisis veel duurder inkopen, maar zijn contractueel vaak aan lagere prijzen gebonden. Door iedereen de heffing op te leggen, worden de lasten eerlijker verdeeld, is de redenering. Minister Habeck van Economische Zaken heeft eerder gezegd dat huishoudens rekening moeten houden met enkele honderden euro's per jaar extra voor hun gasrekening. 

Over de heffing zou ook nog btw moeten worden betaald, maar Duitsland probeert met de EU af te spreken dat dat in dit geval niet hoeft, om de prijzen niet nog hoger te laten stijgen.

Minister Habeck heeft vrijdag aangekondigd dat hij met speciale verordeningen gaat zorgen dat minder gas wordt verbruikt. De thermostaat in overheidsgebouwen gaat deze winter een tikje omlaag. De gebouwen worden op maximaal 19 graden verwarmd. Dat scheelt volgens de minister zes procent gasverbruik. Ook worden gebouwen en monumenten niet meer 's nachts verlicht.

Ook gemeenten doen al veel om energie te besparen. Zo heeft Nürnberg de openbare zwembaden gesloten en gebruikt het ontchloorde water om de bomen in de stad te redden. München heeft een deel van de straatverlichting uitgezet. En in Hannover kunnen zwembadgasten niet meer warm douchen na afloop.

Goed nieuws was er maandag ook: De gasopslag in Duitsland is voor 75 procent gevuld. Dat is twee weken eerder gelukt dan voorzien.  Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger