Duitslandweb logo Duitslandweb

EU-landen zetten Duitsland onder druk in gasprijs-kwestie

Kort nieuws - 21 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Scholz moet een zware nacht achter de rug hebben. Op de EU-top in Brussel is top diep in de nacht onderhandeld over een antwoord op de hoge gasprijzen. 

De afgelopen dagen regende het kritiek op Duitsland in internationale media en vanuit verschillende EU-landen. Duitsland zou niet solidair zijn en alleen de eigen belangen dienen. Een deel van de EU-lidstaten wil een maximale prijs op gasimporten, maar Duitsland is daar tegen. Scholz zegt te vrezen dat gasproducenten dan minder aan de EU zullen leveren en hun gas liever aan bijvoorbeeld Aziatische landen verkopen. Duitsland koopt momenteel massaal gas in tegen erg hoge prijzen, om de reserves te vullen. Daarmee wordt de prijs opgedreven, ook voor landen -zoals bijvoorbeeld Spanje- die helemaal niet zo'n tekort aan gas hebben omdat ze niet van Rusland afhankelijk waren.

De Franse president Macron suggereerde in Brussel dat Duitsland zich isoleert. Overigens heeft Duitsland een medestander in Nederland, dat ook niet voor een Europees prijsplafond voor gas is. 

Na tien uur onderhandelen gaven Macron en Scholz aan dat er enige concensus is gevonden, maar concrete afspraken moeten komende week verder worden uitgewerkt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger