Duitslandweb logo Duitslandweb

EU-landen zetten Duitsland onder druk in gasprijs-kwestie

Kort nieuws - 21 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Scholz moet een zware nacht achter de rug hebben. Op de EU-top in Brussel is top diep in de nacht onderhandeld over een antwoord op de hoge gasprijzen. 

De afgelopen dagen regende het kritiek op Duitsland in internationale media en vanuit verschillende EU-landen. Duitsland zou niet solidair zijn en alleen de eigen belangen dienen. Een deel van de EU-lidstaten wil een maximale prijs op gasimporten, maar Duitsland is daar tegen. Scholz zegt te vrezen dat gasproducenten dan minder aan de EU zullen leveren en hun gas liever aan bijvoorbeeld Aziatische landen verkopen. Duitsland koopt momenteel massaal gas in tegen erg hoge prijzen, om de reserves te vullen. Daarmee wordt de prijs opgedreven, ook voor landen -zoals bijvoorbeeld Spanje- die helemaal niet zo'n tekort aan gas hebben omdat ze niet van Rusland afhankelijk waren.

De Franse president Macron suggereerde in Brussel dat Duitsland zich isoleert. Overigens heeft Duitsland een medestander in Nederland, dat ook niet voor een Europees prijsplafond voor gas is. 

Na tien uur onderhandelen gaven Macron en Scholz aan dat er enige concensus is gevonden, maar concrete afspraken moeten komende week verder worden uitgewerkt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger